Evcil Hayvanla Seyahat Etmenin Yolları

Evcil hayvanınızla uçmak, yanınıza fazladan bir çanta almak kadar basit değildir. Hayvanlarla yapılan bir uçuş, havaalanına gitmeden çok önce ek bir planlama gerektirir. Bu durum hem dostunuz hem de sizin için büyük bir stres kaynağı olabilir. Neyse ki yolculuğu herkes için kolaylaştırmanın yolları hala var. Bilet Dükkanı olarak bu yazımızda size evcil hayvanınızla nasıl seyahat edebileceğinizi anlatacağız.

25 Ekim 2023 8dk okuma

Evcil hayvanınızla uçak yolculuğu yapmak istiyor ancak korkuyor musunuz? Küçük dostunuzun rezervasyonunu ayarlamak ve gerekli tüm belgeleri almak sizin için sinir bozucu mu? Üstelik uçuş sırasında evcil hayvanınızın güvenliğiyle ilgili endişeleriniz de var. Tüm bu düşünceler aklınızda dolanırken muhtemelen araba ile yolculuk etmeyi bile düşündünüz.Ama buna ya zamanınız yoksa ya da uçmak tek seçeneğinizse…

Durum buysa endişelenmenize gerek yok! Medyada zaman zaman küçük dostlarımızın seyahati sırasında yaşanan aksaklıkları görsek de, evcil hayvanlarımızın büyük çoğunluğu güvenli bir şekilde seyahat ediyor. Ama bir evcil hayvanla güvenli şekilde uçmanın ilk etabı sizinle başlar. Bu endişelerinizi gidermek için size evcil hayvanınızla nasıl güvenli bir şekilde yolculuk yapacağınızı anlatacağız. Aşağıdaki ipuçlarını takip ederek uçuşunuza daha hazırlıklı hissedebilirsiniz. Ve böylece ikiniz de daha az stresle uçabileceksiniz.

Evcil Hayvanla Uçağa Binilir Mi?


Peki evcil hayvanla uçak yolculuğu yapmak mümkün mü? Cevabımız ‘evet’. Sevimli dostlarınızı evcil hayvan taşımacılığı prosedürlerine yolculuklarınızda yanınızda götürmeniz mümkündür. Biricik dostun, evcil hayvanla seyahat koşullarına uyuyorsa onunla birlikte uçağa binebilirsiniz. 

kopek-ucağa-alinir-mi.webp

Yurt Dışına Evcil Hayvan İle Uçulur Mu?


Evinizi paylaştığınız minik dostunuzu yolculuğunuz süresince geride bırakmak aklınızın ucundan bile geçmiyor değil mi? Peki yurt dışı seyahatinizde evcil hayvanınızı yanınızda götürebilir misiniz? Bu mümkün ancak organize etmeniz gereken pek çok konu var. Onun da sizinle gelebilmesi için “vakitlice” halletmeniz gereken bazı işlemler var. Evcil hayvanınızı yurt dışına götürebilmek için yapmanız gerekenleri aşağıda bir bir anlatacağız.

Evcil Hayvan Uçak Bileti Ne Kadar?


Küçük dostlarınız ile yapacağınız seyahatlerde evcil hayvanlarınızın taşınması ücretsiz bagaj hakkına dahil değildir ve ücrete tabidir. Bu kapsamda THY uçuşlarınızda evcil hayvanın ve sandığının toplam ağırlığına göre sabit bir ücret tahsil edilecektir. THY iç hat seferlerinde uçuş kabininde 8 kiloya kadar olan evcil hayvanların taşınmasında 175 TL gibi bir ücret ödenmektedir. Kargo ambarında taşınan evcil hayvanlar içinse kilo arttıkça ücret de artmaktadır. Bu kapsamda fiyatlar 285 TL’den başlayarak 485 TL’ye kadar yükselir. 

evcil-hayvan-ucak-sartlari.webp

Uluslararası uçuşlarda ise evcil hayvan hesaplamalarında kullanılan uçuş varış noktalarını içeren bölgeler A Grubu, B Grubu ve C Grubu olmak üzere üç kategoriye ayrılmıştır. 8 kiloya kadar olan dostlarımızın taşınmasında ücretler 65-105-185 dolardır. Bu kilonun üzerindeki evcil hayvanlar için ücretler 130 dolardan başlayarak 550 dolarak kadar artmaktadır. 

Pegasus Havayolları’nda ise yurt içi evcil hayvan taşıma ücretleri 8 kiloya kadar olan dostlarımız için 250 liradır. 8 kg ile 15 kg arasında ağırlığı olan uçak altında taşınabilen evcil hayvanlar için 400, 15 kg üzerinde ağırlığı olanlar içinse 500 TL’dir. Yurt dışı uçuşlarda 8 kiloya kadar ağırlığı olan kabinde taşınan evcil hayvanlar için ücret 60 dolardır. KKTC uçuşlarında ise fiyatlar kilograma göre artarken 450-650-700 liradır. 

THY Evcil Hayvan Taşıma Şartları


Uçuşunu evcil hayvanı ile Türk Hava Yolları (THY) ile gerçekleştirecek yolcular için uzun mu uzun bir liste bekliyor. THY çok net olarak kafa karışıklığına sebep olmayacak şekilde evcil hayvan taşıma şartlarını aktarmıştır. Detaylı ve güncel bilgi için THY’nin internet sitesini ziyaret edebilirsiniz ancak biz size bu şartlardan bazılarını madde madde aktaralım. İşte THY evcil hayvan taşıma şartları: 

  • Evcil hayvan taşıma aracını satın alırken online kanallardan verdikleri bilgileri check-in kontuarında doğrulamaları isteniyor. Tutarsızlıklar tespit edilirse evcil hayvanın uçmasına izin verilmeyebiliyor.
  • Yolcuyla birlikte kabinde taşınacak evcil hayvanlar için, hayvanın sandıkla birlikte toplam ağırlığının 8 kg'ı geçmemesi, sandığın boyutlarının ise yüksekliği 23 cm, genişliği 30 santimetreti geçmemesi gerekiyor.
  • Uçak bagajında ​​taşınacak evcil hayvanlar için, hayvanın sandıkla birlikte ağırlığının 50 kilogramı, sandık boyutlarının ise 75 cm yükseklik, 75 cm genişlik ve 125 cm uzunluğu aşmaması gerekiyor. Uygun sandığı yolcu sağlamalıdır.
  • Kabinde, birlikte yaşamaya alışkın olan aynı türden iki hayvan (iki köpek, iki kedi veya iki kuş) aynı sandıkta taşınabilir. Birbirini tanıyan iki kuş, iki kedi veya iki köpeği, maksimum ağırlık sınırı olan 8 kg'ı aşmamak kaydıyla aynı sandıkta taşımak mümkün.
  • Evcil hayvanlar sert yüzeyli veya özel yumuşak yüzeyli kasa veya torbalarda taşınmalıdır. Sandık ve torbaların üç tarafında hayvanın rahat nefes alabilmesi için 2,5 cm çapında delikler bulunmalıdır. Kafeslerin su geçirmez malzemeden yapıldığından, evcil hayvanınızın rahatça seyahat etmesine yardımcı olacak büyüklükte olduğundan emin olmalısınız. Canlı hayvan kafeslerinin kapakları ya da fermuarları uçuş boyunca kapalı tutulmalı ve kafes/sandık önünüzdeki koltuğun altına yerleştirilmelidir.

evcil-hayvan.webp

  • Ağırlık ve kafes ölçülerinin belirtilen ölçüleri aşması durumunda evcil hayvanınız uçak bagajında ​​taşınır. Evcil hayvanlarınızın uçak bagajında ​​güvenli bir şekilde seyahat edebilmesi için kullanacağınız kafesin sert kasalı olması gerekmektedir. Uçak bagajına yumuşak kılıflı kafes/çanta kabul edilmiyor.
  • Kafes boyutlarının 75 cm yükseklik, 75 cm genişlik ve 125 cm uzunluğu aşması durumunda evcil hayvanınız Turkish Cargo aracılığıyla taşınıyor.
    Türk Hava Yolları'nın aktarmalı uçuşlar da dahil olmak üzere son varış noktası İngiltere olan uçuşlarında evcil hayvan taşınması mümkün değildir.
  • Kedi ve köpekler için gerekli sağlık/aşı ve kimlik belgelerini ibraz etmeniz gerekmektedir. Bir kuşla seyahat ediyorsanız kuşun uçuş sertifikasını ibraz etmeniz gerekmektedir.
  • Aşı kartında belirtilen kuduz aşılarının uçuş tarihinden en az 30 gün, en fazla bir (1) yıl önce yapılmış olması gerekmektedir.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda Türkiye'den yurtdışına çıkmadan önce veterinerinizden evcil hayvanınız için sağlık sertifikası almanız gerektiğini de unutmayın. Aksi takdirde uçuşa evcil hayvan kabul edilmeyecektir.
  • 10 haftalıktan küçük veya henüz emzirilen yavru kedileri veya halen emzirilen anne köpekleri veya kedileri taşımıyorlar. 10 ila 12 haftalık yavru köpekler veya kedi yavruları, bir veterinerin onayı ile taşınabiliyor. 
  • Bazı tehlikeli evcil hayvan türleri uçuşa kabul edilmiyor. Bu da, Bull Terrier, Staffordshire Bull Terrier, American Pitbull Terrier, American Staffordshire Terrier, Pitbull Terrier, Japon Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro ve American Bully ırkları ve melezleri gibi köpek ırklarını kapsıyor. 
  • Sivas Kangal, Angora kedisi ve Van kedisi gibi Türkiye'ye özgü koruma altındaki hayvanlar, TC Tarım Bakanlığı'nın ilgili müdürlüklerinden izin alınmak şartıyla Türkiye'den/Türkiye'ye uçuşlarda taşınabilir. Ormancılık. İzin belgesinin uçuştan önce kontuarda ibraz edilmesi gerekmektedir.
  • Türk Hava Yolları uçuşlarında hamile hayvanlara izin verilmemektedir.
  • Evcil hayvanın bir çipi olmalıdır. Çip bilgilerinin sistemdeki bilgilerle eşleşmesi gerekmektedir.

evcil-hayvan-ile-seyahat-etmek.webp

Pegasus Evcil Hayvan Taşıma Şartları

Pegasus Hava Yolları ile seyahat edecek evcil hayvan sahipleri için şartlar açık bir şekilde belirtilmiştir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu evcil hayvanınızın kabinde mi uçak altında mı seyahat edeceği. Sizler için Pegasus’un evcil hayvan taşıma şartlarını madde madde anlattık…

Pegasus Kabinde Taşınabilen Evcil Hayvanlar

  • İç hatlarda kedi, köpek ve kuş, dış hatlarda (KKTC dahil) ise sadece kedi ve köpek taşınmıyor.
  • Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gidişte canlı hayvan kabul edilmez. İngiltere’ye ise hem gidiş hem çıkışta canlı hayvan taşınmamakta.
  • Kangal köpekleri 6 aylığa kadar kabul ediliyor.
  • Kafes boyutu en fazla 32*32*50 ölçülerinde olmalıdır.
  • Toplamda ağırlık 8 kiloyu geçmeyecek şekilde tek bir kafes veya uygun kutuda, yavru veya anne-yavrusu veya birlikte yaşamaya alışkın olmak kaydıyla aynı cinsten ikişer hayvan taşınabiliyor. Bu durumda aynı kafes/kutuda taşınan canlı hayvanlar 1 PETC kabul ediliyor. 
  • Kafes yapısı, hayvanın boyutlarına uygun, su geçirmez, sağlam, kilitli, havalandırma alanı yeterli, çizilmeye ve darbelere dayanıklı olmalıdır.
  • Uçuş tarihinde yaşı 3 ayın altında olan evcil hayvanlar kabul edilmiyor.
  • Tek başına seyahat eden 12 yaş ve altındaki mevcil hayvanlar (UM), eycil hayvan (PETC) ile seyahat edemiyor.
  • Evcil hayvan taşımasında kullanılabilen buggy benzeri pusetler, bagaj statüsünde değerlendiriliyor. Bu sebeple uçak altına yükleniyor.
  • Evcil hayvan (PETC) ile seyahat edenler acil çıkış ve en ön koltukta oturamıyorlar. 
  • American Pit Bull, Fila Brazileiros, Japanese Tosa, Pit Bull Terrier, Togo Argentinos, American Staffordshire Terrier, Presa Canario, Rottweiler,
  • Doberman, Mastiff, American Bulldog, Caucasian owtscharka, mastino napoletano, chow chow gibi vahşi, yırtıcı ve dövüşçü kuş ve köpek türleri kabul edilmiyor. 
  • 3 aylıktan küçük aşılanmamış kedi, köpek taşınmaz. Üç aydan büyük köpek ve kedi sahipleri hayvanlarını yılda bir defa kuduz hastalığa karşı aşılatmakla yükümlüdür. Aşısı tamamlanmamış hayvanlar uçuşa kabul edilmez.
  • KKTC’ne ticari olmayan canlı hayvanların misafir beraberinde taşınması için de İthal Ruhsatı alınması zorunludur.
  • Kalkış, varış, transfer, transit noktaların ülkelerine canlı hayvan kabulüyle ilgili sağlık sertifikaları, seyahat belgeleri, kısıtlamalar, limitler, karantina kuralları, yaş sınırları vb. kontrol edilmeli, gerekli tüm dokümanlar hazır olmalıdır.
  • Sinirli, saldırgan, huzursuz hayvanlar veteriner kontrolünde uçuşun başlangıcından uygun zaman önce ilaç kullanmalıdır. Ancak sorumluluk yolcuya aittir.
  • Evcil hayvan kabulü belli limitler dahilinde yapılmaktadır. Limitin dolması halinde evcil hayvanın kabulü sağlanmaz. Evcil hayvanınızı uçuştan önce çağrı merkezini arayarak listeye ekletmenizi tavsiye ediyoruz. 

evcil-hayvan-ucaga-binebilir-mi.webp

Pegasus Uçak Altında Taşınan Evcil Hayvanlar 

  • Dış hat uçuşlarda uçak altında taşınan evcil hayvan (AVIH) taşıması yapılmaz.
  • Sadece kedi ve köpek kabul edilir.
  • Evcil hayvanınızın kafesi sağlam, hijyenik, içinde yatacak, dönecek ve rahat hareket etmesine imkân verecek şekilde ve kilitli olması gerekmektedir. Bu şartları sağlamak tamamen sizin sorumluluğunuzdadır.
  • Sinirli, saldırgan, huzursuz hayvanlar için veteriner kontrolünde uçuşun başlangıcından uygun zaman önce ilaç kullanılması hususundaki sorumluluk da size aittir.
  • Vahşi, yırtıcı ve dövüşçü kuş ve köpek kabul edilmez
  • Kangal köpekleri 6 aylığa kadar kabul edilir.
  • 3 aylıktan küçük aşılanmamış kedi, köpek taşınmıyor. Üç aydan büyük köpek ve kedi sahipleri hayvanlarını yılda bir defa kuduz hastalığa karşı aşılatmakla yükümlüdür. Aşısı tamamlanmamış hayvanlar uçuşa kabul edilmiyor.
  • KKTC’ye ticari olmayan evcil hayvanların taşınması için de İthal Ruhsatı alınması zorunludur.
  • Kalkış, varış, transfer, transit noktaların ülkelerine canlı hayvan kabulüyle ilgili sağlık sertifikaları, seyahat belgeleri, kısıtlamalar, limitler, karantina kuralları, yaş sınırları vb. kontrol edilmeli, gerekli tüm dokümanlar hazır olmalıdır.
  • Tek başına seyahat eden 12 yaş ve altındaki yolcular evcil hayvan ile seyahat edemezler.
25 Ekim 2023 8dk okuma

YORUMLAR

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
228 Yazı

Benzer Yazılar