Gordion Antik Kenti Hakkında Tüm Detaylar
Gordion Antik Kenti Nerede?
Gordion Antik Kenti Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde, Ankara iline yaklaşık 90 kilometre uzaklıktaki Polatlı ilçesine bağlı Yassıhöyük köyünde yer almaktadır. Tarihi Frigya Krallığı’nın kalbinde yer alan ve Frig Kralı Midas’ın efsanelerle dolu hikayesine ev sahipliği yapmış olan bölge Polatlı’ya yaklaşık 29 kilometre uzaklıkta.
Gordion hem Ankara’dan hem de Eskişehir’den kolaylıkla ulaşılabilecek bir konumdadır. Stratejik konumu da Gordion’un tarihte ticaret yollarının kesişim noktasında olmasını sağlamış ve onu eski çağlarda oldukça önemli bir merkez haline getirmiştir. Gordion Antik Kenti’nin keşfedilmesi ise 1890 yılında Bağdat Demiryolu’nun inşası sırasında olmuş.
Gordion Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir?
Gordion Antik Kenti’ne gitmenin en konforlu yolu özel araç kullanmak olacaktır, özel aracı olmayan gezginler Bilet Dükkanı web sayfasından Ankara araç kiralama ya da transfer işlemleri için rezervasyon yapabilirler. Ankara – Eskişehir kara yolu üzerinden Polatlı oklarını takip ederken yolun sağındaki Gordion Antik Kenti tabelasını takip ettiğinde bölgeye sorunsuz bir şekilde ulaşabilirsin.
Toplu taşımayla Gordion Antik Kenti’ne gitmek isteyenlerin önce Polatlı ilçe merkezine gelmesi gerekiyor, buradan kalkan Yassıhöyük dolmuşlarına binerek Gordion Antik Kenti’ne gidebilirsin.
Hemen Ankara uçak bileti ve Ankara otelleri için rezervasyon yaptırın.
Gordion Antik Kenti Ne Amaçla Yapılmıştır?
Gordion M.Ö. 9. yüzyıldan itibaren Friglerin başkenti olarak kurulmuş bir kenttir. Antik kent, zamanında Frigler için siyasi, dini ve kültürel bir merkez olarak hizmet vermiş.
Gordion, Frig krallarının saraylarının ve önemli tapınakların yer aldığı bir merkez olarak halkın toplandığı, ticaret yaptığı ve dini törenlerini gerçekleştirdiği bir yerdi. Özellikle Gordion, Frigler’in gelişmiş tarım ve hayvancılık ekonomisi için de önemli bir rol oynamıştır, öyle ki kent tarıma elverişli bereketli bir arazi üzerine kurulmuş.
Frigler’in tanrılarına tapındığı tapınaklar ve kral mezarları, Gordion’un dini açıdan da bir merkez olduğunu kanıtlar nitelikte. Her ne kadar Frigler döneminde en görkemli dönemini yaşasa da kentin aslında Hititler döneminde kurulduğuna inanılıyor.
Gordion Antik Kenti Neden Önemli?
Gordion’un tarihsel önemini vurgulayan birkaç temel özellikten bahsedelim. İlk olarak burası Frigya Krallığı’nın başkenti olması nedeniyle siyasi bir merkez olarak biliniyor. Bunun dışında Gordion, ünlü “Gordion Düğümü” efsanesiyle de ziyaret edilmesi gereken antik şehirlerimiz arasında.
Rivayete göre Gordion’da çözülmesi imkansız bir düğüm bulunmaktadır ve bu düğümü çözmeyi başaran kişinin Asya’ya hakim olacağına inanılır. Büyük İskender bu düğümü çözmek için düğümü kılıcıyla kesmiştir ve bu olay Gordion’un tarihini ölümsüzleştiren hikayelerden biri olarak günümüze kadar gelmiştir.
Ayrıca Frig Krallığı’nın en ünlü hükümdarı olan Kral Midas’ın mezarının burada yer aldığına inanılıyor. Midas mitolojik olarak dokunduğu her şeyi altına çevirme yeteneğiyle bilinir. Bu mezar Gordion’un kazılarında ortaya çıkarılmış olup dünyanın en büyük tümülüslerinden biri olarak kabul ediliyor. Gordion Antik Kenti UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer almakta olup bu statüsüyle koruma altına alınmıştır.
Gordion Antik Kenti'nde Neler Var?
Gordion Antik Kenti’nde gezilecek yerler oldukça fazla. Ziyaretçileri binlerce yıllık tarihi kalıntıların yanı sıra etkileyici bir manzara beklemekte. İlk olarak, Gordion Tümülüsleri ziyaretçilerin ilk bakışta ilgisini çekmeyi başarıyor, toplamda 85 adet tümülüs olduğunu da ekleyelim.
Özellikle Kral Midas’a ait olduğu düşünülen ve “Midas Tümülüsü” olarak bilinen büyük tümülüs 53 metre yüksekliğe sahip olup dünyanın en büyük tümülüslerinden biri olma unvanına sahip. Bu mezar yapısı Friglerin ölü gömme geleneklerini ve dini inanışlarını gözler önüne seriyor. Kentin kurucusu Gordios’un mezar odası da bir o kadar ilgi çekici.
Gordion Antik Kenti’nin bir diğer dikkat çekici unsuru ise kazılarda ortaya çıkarılan antik surlar, evler ve tapınaklardır. Bu kalıntılar Friglerin günlük yaşamına dair önemli bilgiler sunuyor. Kazılarda bulunan büyük taş yapılar ve savunma duvarları Gordion’un o dönemdeki savunma stratejilerini anlamamıza yardımcı oluyor. Ayrıca arkeolojik kazılarda ortaya çıkan heykeller, çömlekler ve diğer antik eşyalar Frig kültürünün sanatsal yanını da keşfetmemizi sağlıyor.
Gordion Müzesi ise bölgeye gelen ziyaretçilerin daha detaylı bilgiler edinmek amacıyla uğrak noktalarından biri haline geldi. Müzede antik kentte yapılan kazılardan çıkarılan çeşitli çömlekler, figürler, metal eşyalar ve günlük hayatta kullanılan objeler sergileniyor. Kral Midas’a atfedilen eşyalar mutlaka incelenmeli.
Gordion Antik Kenti Ne Zaman Gezilebilir?
Gordion Antik Kenti günün her saati açık olduğu için her zaman ziyaret edilebilir, ancak antik kent sınırları içinde yer alan Gordion Müzesi’nin ziyaret saatleri 08:30 – 17:30 olarak belirlenmiştir. Müze kısmı da yine haftanın her günü ziyarete açık.
Gordion Antik Kenti'nde Müze Kart Geçerli Mi?
Türkiye’nin pek çok yerinde Müze Kart sahipleri müze ve ören yerlerine ücretsiz girebiliyor, Gordion Antik Kenti de bunlardan biri. Gordion Antik Kenti’ne Müze Kart sahibi olsun ya da olmasın, herkes ücretsiz girebilirken içerideki Gordion Müzesi’ne girişlerde durum değişiyor. Müze kısmına Müze Kart ile ücretsiz girebilirsin, yabancı turistlerin giriş ücreti ise 2024 yılı için 3 Euro olarak belirlenmiştir.