Gri Pasaport nedir, kimlere verilir?

“Gri pasaport nedir? Gri pasaport nereden alınır ve ücreti ne kadar?” gibi merak ettiğiniz tüm soruları cevapladık. İşte gri pasaport hakkında bilmeniz gereken her şey…

6 Şubat 2023 1dk okuma

Pasaport yurt dışına uçak bileti almak isteyenlerin merak ettiği ilk konular arasında yer alır. Yurt dışına seyahat ederken kullanılan ve uluslararası şekilde kabul edilen bir tür kimlik belgesine pasaport nedir. Vatandaşların talebi üzerine yetkili kurumlar tarafından verilir. 

Yurt dışına gidecek olan vatandaşların ilk adımı pasaport başvurusu olur. Türkiye’de 4 farklı pasaport çeşidi bulunur. Bunlar; bordo pasaport, yeşil pasaport, gri pasaport ve siyah pasaporttur. Bilet Dükkanı olarak yurt dışı seyahati öncesi bilmeniz gereken "Gri pasaport nedir? Gri pasaport nereden alınır ve ücreti ne kadar?" gibi merak ettiğiniz tüm soruları cevapladık. İşte gri pasaport hakkında bilmeniz gereken her şey. 

Gri Pasaport Nedir?

gri-pasaport.jpg

Hizmet pasaportu olarak da bilinen gri pasaport  5682 sayılı pasaport kanunun gereğince, devlet adına yurt dışı görevine gönderilen ancak siyah ya da yeşil pasaportu olmayan kişilere verilir. Gri pasaport sadece görev süresini kapsayacak şekilde düzenlenir. Bu sayede yeşil pasaport gibi birçok ülkeye vizesiz giriş imkanına sahip olunur. Gri pasaport hizmet kapsamında verilen bir pasaport olduğu için kişisel işler,seyahat ya da tatil amacıyla kullanılamaz. 

Gri Pasaport Kimlere Verilir?

Belirli kişilere tahsis edilen hizmet pasaportu hakkında "Gri pasaport kimlere verilir?" sorusu çok sık araştırılır. Gri pasaport ilgilinin görev süresi dikkate alınarak düzenlenirken çalışan personelin kadro derecesinin değişmesi, başka bir kuruma geçmesi ve eşten boşanılması durumunda değişiklik yapılır. 

Gri pasaport genelde; Belediyeler, hususi idareler ve hükümet tarafından görevlendirilen şahıslar, Türk Kızılay’ı ve Türk Hava Kurumu tarafından yurt dışında görevlendirilen kişiler, yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden memurlar ve milli sporcular tarafından kullanılır. İşte gri pasaport alınabilecekler: 

  • Eski Bakanlar ve TBMM Eski Üyeleri,
  • Kadro derecesi 1,2 ve 3. derece olarak çalışan veya  bu kadro derecesinden çalışmakta     iken emekli olan devlet memurları,
  • Görevleri boyunca il, ilçe ve 1. kademe belde belediye başkanları,
  • 1.2. ve 3. derece kadro karşılığı çalışan ve bu derecelerde sözleşmeli olarak çalışmakta iken emekli olan devlet memurları,
  • Kadro karşılığı olmaksızın çalışıp emekli kesenekleri 1,2 ve 3. derece üzerinden kesilerek emekli sandığına yatırılan çalışanlar ile bu durumda çalışırken emekli olan sözleşmeli devlet memurları,
  • Özelleştirilen Türk Telekom Müdürlüğü çalışanları, 
  • Özelleştirme kapsam ve programına alınan T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından; hususi pasaport alma hakkını elde etmiş, kuruluş sermaye payının en az %51’i devlete ait kamu kuruluşunda yer alan, sosyal güvenlik yönünden emekli sandığına bağlı, kamu görevlisi, 4603 Sayılı İş Kanununa tabi olmak şartlarının tamamını taşıyan ve bu şartları taşırken emekli olan yada çekilen personel, 
  • Yukarıda belirtilen maddeleri taşıyanların eşlerine, reşit olmayan çocuklarına ve evli bulunmayan, iş sahibi olmayan öğrenimine devam eden kız ve erkek çocuklarına 25 yaşını dolduruncaya kadar, 
  • 9- 18 yaşını doldurmuş olsa dahi evli bulunmayan, iş sahibi olmayan aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen hak sahibinin çocukları. 

PASAPORT HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN! 

Gri Pasaport Nasıl Alınır?

gri-pasaport-1.jpg

Yurt dışına çıkmadan önce pasaport çeşitlerini araştıranlar gri pasaport almak için gerekli işlemleri merak eder. Peki gri pasaport nasıl alınır? 

Gri pasaport başvurusu yaş farkı gözetilmeden şahsi olarak yapılır. Hususi pasaport almaya hakkı bulunan personelin bağlı bulunduğu kurum düzenli olarak her yıl, değişiklik olması halinde ise hemen, pasaport alma talebinde bulunan personelleri ile ilgili İl Nüfus Müdürlüğüne gerekli bilgilendirmeleri yapması gerekir. Gerekli evraklar eksiksiz gönderildiğinde gri pasaport işlemleri başlar. 

Gri pasaport çoğunlukla 5 yıllık süreyle verilir. Ancak bu durum talep eden kurumun isteğine göre sürede değişiklikler gösterebilir. Yurt dışında hizmeti sona erdiğinde kişilerin gri pasaportunu yurt dışında göreve gönderen idareye teslim etmesi gerekir.

Pasaport başvurusu; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinden ya da Alo 199 hattından randevu alınarak yapılır. Hususi ve gri pasaport bavşrusu İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine, umuma mahsus pasaportlar için ise İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerine başvurularak yapılır. Yurt dışından başvuruda bulunmak isteyenler ise, dış temsilciliklere gidebilir. 

Gri Pasaport İçin Gerekli Evraklar

Gri pasaport fırsatlarından yararlanmak isteyen ve şartları karşılayan kişiler genelde ilk olarak gri pasaport için gerekli evraklar hakkında araştırma yapar. İşte Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü tarafından beklenen gri pasaport için gerekli evraklar: 

  • Düzenlendiği tarihten itibaren 60 gün geçerli olan gri pasaport talep formu,
  • Kamu görevlisi olmayanlar için görev onayı,
  • Kimlik kartı, nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesinden herhangi biri, 
  • Daha önce alınmış, iptal işlemi uygulanmamış geçerli/geçersiz pasaportlar,
  • Reşit olmayan ya da kısıtlılar için anne ve babası gelemiyorsa noterden alınan Muvafakatname, 
  • Anne veya babadan biri yabancı uyruklu ise yabancı uyruklu olan kişinin noter tarafından düzenlenmiş muvafakatnamesi, 
  • Çocuklar için öğrenci belgesi 
  • Bir adet son altı ay içinde çekilmiş biometrik fotoğraf 
  • Pasaport defter bedelinin ödenmesi, 
  • Yurt dışında öğrenim görülen kurumdan alınan öğrenci belgelerinin apostil edilmiş veya dış temsilciliklerce onaylanmış aslının yeminli tercüman tarafından yapılmış noter onaylı Türkçe tercümesi eğer bu yoksa T.C. Büyükelçilik ve Başkonsolosluk, Eğitim Müşavirlikleri/Ataşelikleri tarafından verilen öğrenci belgesi, 
  • Gri pasaport alacak engelli ergin çocuklar için sağlık kurulu raporu.

Gri pasaportunu kaybeden kişilerin yurt içinde il veya ilçe nüfus müdürlüklerine, yurtdışında ise dış temsilciliklere gitmesi gerekir. 

Gri Pasaportun Süresi ve Ücreti

Gri pasaport 5 yıllık süreyle verilir. İl, ilçe ve 1. kademe belde belediye başkanlarına ise görevleri süresince gri pasaport verilir. Hizmet damgalı pasaport süresi ise; gidilecek ülkenin vize rejimi de dikkate alınarak, 6 aydan az olmaz ve görevlendirme süresince, kanunda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde en fazla 5 yıl süre verilir. Peki gri pasaport kaç günde gelir? 

Tüm pasaportlar basımı gerçekleştikten yaklaşık 3-4 gün içerisinde teslim edilir. 

Başvuru işlemleri yapılırken “Gri pasaport ücreti ne kadar?” sorusu öne çıkar. Hususi ve hizmet damgalı pasaportlar (gri pasaport) harç bedeli ödemez.

gri-pasaport-.jpg

Çocuklar Nasıl Gri Pasaport Alabilir?

Pasaport başvurusunda biyometrik veri alınmasından dolayı başvurular kişisel olarak yapılır. Gri pasaport başvurusu için tüm şartların eksiksiz sağlanması gerekir. Örneğin okulu donduran kişiler, öğrencilere tanınan haklardan yararlanamaz. Anne ve babasından yararlanarak gri pasaport almak isteyen çocukların aşağıdaki şartları sağlaması gerekir: 

  • İşsiz olmak, 
  • Evli olmamak, 
  • Ebeveyni ile birlikte yaşamak,
  • 25 Yaşını doldurmamış olmak,
  • Öğrenci belgesi ile kanıtlanmış öğrenci olmak, 
  • SGK’dan alınmış mühürlü stajyer belgesi. 
6 Şubat 2023 1dk okuma

YORUMLAR

E
Emine .
Staja gitmek isteyen birine gri pasaport çıkar mi? Şansımı denemeli miyim?
22 Nisan 2024, 06:51

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Doğukan Akbaba
128 Yazı

Benzer Yazılar