Güçlü Kadınların İlham Veren Hikayeleri
Kadın olmanın pek çok açıdan zor olduğu bu dünya düzeninde tarih boyunca hem kendi toplumları hem de dünyaya yön veren ve ilham kaynağı olan kadınlar her zaman anılmaya değer. Sadece kendi hikayelerini yazmakla kalmayıp aynı zamanda diğer kadınlara da ilham vererek dönemlerinin ötesinde yaşayan bu kadınların güçleri, zorluklar karşısında direnç gösterme yeteneklerinden, tutkularından, dayanıklılıklarından ve en önemlisi kadın olmanın verdiği bilinçten geliyor.
Yüzyıllardır özgürlükleri için mücadele veren kadınlar bu eylemlerini mekansal olarak da gerçekleştirme tutkusu içindeydiler. Özel alan olan evin kadınla ilişkilendirildiği toplum düzeninde, yeni yerler görüp başka kültürlere tanıklık etmek gibi hedefler erkekler için bile heyecanlandırıcıyken, öğrenip keşfetme duygusuyla dolup taşan gezgin kadınlardan bahsetmeden olmaz! Bilet Dükkanı olarak turizm sektöründe hatırı sayılır bir yer edinmemizde ilham kaynağımız olan, tarihteki gezgin kadınlardan bahsedeceğimiz bir içerik hazırlamak istedik.
Fatma Meral Horne Sever
Ünlü seyyah kadınlar arasında önemli Türk isimler de yer alıyor. Peki ilk Türk kadın seyyah olan Fatma Meral Horne Sever’in adını daha önce duymuş muydun? 1940 doğumlu sosyolog Fatma Meral Horne Sever lisenin bir kısmını AFS sistemi sayesinde ABD’de, bir kısmını ise Atatürk Kız Lisesi’nde okuyarak 58 yılında mezun oldu. Daha sonra İstanbul Üniversitesi’nde sosyoloji eğitimi alan Sever daha üniversiteden mezun olmadan yurtdışı seyahatleri yapmaya başladı. Sosyoloji okurken yaz aylarında İngiltere’de öğrenci kamplarında staj yapan Sever burada bakla toplarken Yeni Zelandalı bir kadınla tanışır ve kadın kendisine birlikte Asya seyahatine çıkıp çıkamayacaklarını teklif eder.
İçindeki gezme tutkusunun sesini genç yaşlardan beri takip eden Fatma Meral Horne Sever 12 yıl içinde 41’den fazla ülke gezdi. Özellikle Asya ülkelerine yaptığı seyahatlerde günlük tutmaya başlayarak kendine yeni bir sayfa açan Fatma Meral Horne Sever Himalaya Dağları’nda aylarca süren yürüyüşler yaptı. O dönem Avrupalı kadınların bile zorlukla çıktığı rotalarda gezinen Sever Hindistan’da 3. Sınıf bir trenle tam bir sene gezdi. Bir süre Avustralya’nın Sydney şehrinde yaşayıp burada kurs açan Fatma Meral Horne Sever burada tanıştığı Yeni Zelandalı ressam Guy Horne ile evlenerek yaşamına bir süre daha burada devam etti.
Hürriyet Gazetesi’ne uzaktan seyahat yazıları göndererek Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan seyyah ruhlu kadın ve erkeklere ilham olan Fatma Meral Hürriyet’e yazdığı bu yazıları daha sonra, 1968 – 1972 yılları arasında kaleme aldığı “Bir Turist Kızın Not Defteri / Ver Elini Asya” adlı kitabında yeninden yayınladı. Endonezya kültüründe bir kumaş boyama tekniği olan Batik sanatını yerinde, Endonezya Java’da öğrendi.
Türkiye’de eğitim başta olmak üzere kadınların pek çok farklı alanda hayata katılması için önemli çalışmalar yapan Türkan Saylan’ın isteği üzerine ülkesine dönerek bir süre için Batik dersleri verdi. İsviçre, Endonezya, Yeni Zelanda, Avustralya ve Türkiye gibi pek çok ülkede 30’dan fazla sergi açan Fatma Meral Horne Sever birbirinden farklı ve egzotik ülkeleri gezmek için adeta sınırlarını zorladı. İran, Afganistan, Pakistan, Hindistan, Kaşmir, Assan, Endonezya, Goa, Tayland, Singapur, Malezya, burma, Bangladeş, Laos, Bali, Endonezya, Nepal, Tibet, Japonya ve daha pek çok Asya ülkesinde kamyon, bisiklet ve yürüyerek yeni yerler keşfetti.
Hemen uçak bileti ve otel rezervasyonu yapın.
Fanny Bullock Workman
1859 doğumlu Amerikalı coğrafyacı, kaşif, seyahat yazarı ve dağcı Fanny Bullock Workman ülkesinde birinci dalga feminizmin en önemli savunucularındandı. Kadınların seçme – seçilme ve eğitim gibi temel hakları üzerinde duran Workman kadınlar arasında irtifa (dağcılık) rekorunu Himalayalar’da kırmıştı.
Okyanus aşırı seyahatlerine Avrupa’dan başlayan seyyah kendisi gibi bu konuda tutkulu olan eşi William Hunter workman ile dünyayı gezmeye başlayarak Kuzey Afrika ve Asya gibi bölgeleri de gezdi. Kendine herhangi bir erkeğe eşit olabilecek yeni bir kadın figürü olarak tanımlayan Fanny diğer coğrafyalarda gördüğü farklı kadınların deneyimlerini ve içinde bulunduğu zor koşulları kaleme aldığı kitaplar yazdı.
Isabella Bird
1831 doğumlu İngiliz kaşif ve fotoğrafçı Isabella Bird’ü diğer kadınlardan ayıran şey ciddi rahatsızlıklarına rağmen seyahat tutkusundan hiç vazgeçmemesiydi. Kraliyet Coğrafya Derneği üyesi olarak seçilen ilk kadın olan Bird küçük yaşından beri zayıf ve çelimsiz olmasına rağmen kürek çekmek gibi aktivitelere katılarak dünyaya karşı aşırı meraklıydı. Avustralya, Hawaii, Colorado, Japonya, Çin, Kore, Vietnam, Singapur, Hindistan ve Malaya gibi yerleri gezen bir Türkiye ve İran gibi ülkelere de uğrayarak deneyimlerini kaleme aldı.
Harriet Chalmers Adams
Kaliforniya doğumlu Harriet Chalmers Adams tüm tehlikelere rağmen cesaretinin sesini dinleyen kadınlardan. Birinci Dünya Savaşı’nda savaş muhabirliği olarak işe başlayan Adams daha çok Güney Amerika’yı gezmiş. Burada And Dağları’nın zirvesine at binerek çıkan Adams The New York Times gazetesi tarafından Amerika’nın en büyük kadın kaşifi unvanını almış ve 1925 yılında Kadın Coğrafyacılar Topluluğunu kurmuştur. Seyahatlerinde yaşadığı sıkıntıları en aza indirmek için erkek kıyafetleriyle gezen kaşif Güney Amerika’daki İspanyol sömürgeciliğini araştırarak bu konuda sosyal çalışmalar da yapmış.
Nellie Bly
Jules Verne’in 80 Günde Devri Alem kitabından çok etkilenmiş olacak ki, dünyayı 72 günde gezen ilk kadın gezgin olmayı başarmış. 80 günü 72 güne indiren gazeteci Bly dünyanın dört bir yanına yaptığı seyahatler sırasında günlük tutarak bu anılarını kitaplaştırmış.