Gümüşhane Gezilecek Yerler
Kapısı Doğu Anadolu’ya açılan Karadeniz şehri Gümüşhane bu sonbahardaki tatil rotan olabilir! Tarihi evleri, harabeleri, mağaraları, el değmemiş gölleri, şelaleleri ve damak çatlatan yöresel yemekleriyle Karadeniz’in gizli cevheri Gümüşhane, Doğu Karadeniz turlarına olan yoğun ilgi sebebiyle arka planda kalmış olsa da bu tatilde Gümüşhane’yi ziyaret ederek bu şehirde beklediğinden çok daha fazlasını bulacaksın. En ucuz Gümüşhane otelleri Bilet Dükkanı’nda!
Gümüşhane Hakkında
Karadeniz’e kıyısı olmayan ve iç kesimlerde yer alan Gümüşhane kuzeyde Trabzon, batıda Giresun, doğuda Bayburt ve Erzincan, güneyde ise Erzincan illeriyle komşudur. Doğu Karadeniz’in yüksek kıyı kesiminde yer almadığı için karayolu ulaşımlarının da oldukça basit sağlandığı şehrin ismi ise bir zamanlar çıkarılan gümüş madenlerinden alıyor.
Geçmişten beri gümüş ve altın başta olmak üzere madenciliğin yapıldığı Gümüşhane’nin günümüzdeki ekonomisi ise ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayalı.
Gümüşhane, küçük ve sakin bir Anadolu şehri. Şehrin merkezinde dolaşırken tarihin izlerini görmek mümkün. Gümüşhane’nin tarihi, Roma ve Bizans dönemlerine kadar uzanıyor.
Eski İpek Yolu üzerinde bulunduğu için tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Karasal iklimiyle dört mevsim ayrı güzellikler sunan şehirde yaz aylarında yeşillenen Zigana Dağları’nda trekking yapabilir ya da kışın Zigana Kayak Merkezi’nde karın tadını çıkarabilirsin. Eğer doğayı, tarihi ve sakinliği seviyorsan bu şehri gidilecek yerler listene mutlaka eklemelisin!
Gümüşhane'ye Nasıl Gidilir?
Gümüşhane – Bayburt Havalimanı’nın önümüzdeki sene açılması bekleniyor, havalimanının açılmasıyla uzak şehirlerden gelecek yolcuların Gümüşhane’ye varması daha kolay hale gelecek. Şehre en yakın havalimanı yaklaşık 100 km uzaklıkta yer alan Trabzon Havalimanı.
Türkiye’nin her şehrinden Gümüşhane’ye şehirlerarası otobüs seferi düzenleniyor. Gümüşhane otobüs bileti satışı yapan firmaların aynı gün içindeki sefer saatleri ve bilet fiyatlarını Bilet Dükkanı’dan aynı sayfa üzerinde karşılaştırabilir, bütçe ve beklentilerine en uygun bileti web sitemiz üzerinden güvenli bir şekilde satın alabilirsin.
Özel araçla Gümüşhane’ye gelecek yolcular Erzurum – Erzincan, Giresun – Ordu – Samsun ve Trabzon – Rize Artvin olmak üzere üç ayrı karayolu güzergahından gelmeleri gerekiyor.
Hemen Gümüşhane otobüs bileti ve Gümüşhane otelleri için rezervasyon yaptırın.
Gümüşhane Kaç Günde Gezilir?
Gümüşhane’yi gezmek için 2 – 3 gün yeterli olur. Şehir yüzölçümü itibariyle de büyük olmadığı için bu süre hem doğa harikalarını hem de tarihi yerleri keşfetmek için ideal.
Gümüşhane'de Gezilecek 7 Yer
Kov Kalesi
Şehir merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafede, Esenyurt Köyü yakınlarında, sarp ve kayalık bir tepenin üzerinde yer alan Kov Kalesi, Karadeniz’in doğal savunma noktalarından biri olarak tarih boyunca stratejik öneme sahip olmuştur.
Kov Kalesi’nin inşa tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, yapının Bizans dönemine kadar uzandığı düşünülüyor. Kov Kalesi doğal bir kaya bloğunun üzerine kurulmuştur, bu da kalenin sağlam ve dayanıklı olmasını sağlamış. Rakımı 1760 metre olan kaleye ulaşım oldukça zorlu olduğundan savunma açısından çok avantajlı bir konumdadır.
İkizevler Kent Müzesi
Tarihi Osmanlı konaklarından ikisinin birleştirilmesiyle bugün müze olarak hizmet veren bina 1920’de inşa edilmiş. 2006’da müze olarak hizmete giren binanın ilk katı giriş, ikinci katı etnografya bölümü ve üçüncü katı arkeolojik eserler bölümüdür. Sergilenen eserler kadar odaların da dikkat çekici olduğu binada üç oturma salonu, tuvalet, mutfak, depo, çocuk odası, kayınvalide odası, gelin – damat odası ve kiler bulunuyor.
Süleymaniye Mahallesi
Tarihinin Büyük İskender dönemine uzandığı, Gümüşhane’nin en eski yerleşim yeri olan tarihi Süleymaniye Mahallesi Kanuni Sultan Süleyman döneminde altın çağını yaşamış. Orta Çağ’da 60.000’den fazla kişinin yaşadığı mahallenin nüfusu, bölgede madenciliğin bitmesiyle günümüzde azalmıştır.
Zigana Yaylası
Zigana Dağları’nın çevrelediği, açık yeşil çimenlerin yerleri süslediği yayla 2032 metre rakımıyla Karadeniz’in en yüksek yaylalarından. Karadeniz ikliminin karasal iklimle birleştiği yaylada yazın çim kayağı, kışın kayak yapılıyor.
Tomara Şelalesi
Şiran ilçesinde, Seydibaba Köyü yakınlarında yer alan Tomara Şelalesi 25 metre yükseklikten coşkuyla akan, sıcak yaz aylarında turistlerin serinlemek için geldiği bir doğa harikası. Buz gibi suyuyla dar bir vadiden akmaya devam eden şelalenin etrafında doğa aktiviteleri yapılıyor.
Rivayete göre köyde yaşayan genç bir kız, sevdiği genci kaybeder. Büyük bir üzüntüyle ormanda günlerce onu arar. Her gece dua eder, gözyaşı döker ve sevdiğinin geri dönmesi için Tanrı’ya yalvarır.
Kızın içten duaları ve gözyaşları sonunda kabul olur ve Tomara Şelalesi, o kızın gözyaşlarından doğar. Şelalenin suları, kızın saf sevgisinin ve derin üzüntüsünün sembolü olarak akmaya devam eder. Bu yüzden şelalenin suyu hep soğuk ve berrak olarak bilinir.
Limni Gölü
Zigana Dağı’nın eteklerinde, yemyeşil çam ormanlarının içinde yer alan bu küçük göl, adeta doğanın bir hediyesi gibi. Sabahın erken saatlerinde gittiğinde, gölün üzerindeki hafif sis tabakasını ve suya vuran dağların yansımalarını izlemek gerçekten büyüleyici. Kuş sesleri eşliğinde gölün çevresinde yürüyüş yapabilir, banklarda oturup bu doğal güzelliğin tadını çıkarabilirsin.
Karaca Mağarası
Şehir merkezine 17 km uzaklıkta, Torul ilçesinde yer alan Karaca Mağarası’nın içindeki mineral oluşumlar birbirinden farklı sarkıt, dikit, sütun ve travertenleri bir araya getiriyor.
Gümüşhane'nin Neyi Meşhur?
Birbirinden leziz Gümüşhane mutfağının başlıca yemekleri:
Gendime Pilavı, Siron, Un Herlesi Çorbası, Asude Kuymağı, Mantı Çorbası, Pancar Kavurması, Fasulye Bulgurlusu, Kartol Yahnisi, Evelik Dolması, Ayvalı Et Yemeği, Fıtfıt Haşılı, Muska Tatlısı, Erişte Tatlısı, Fındıklı Un Helvası ve Kara Helva.