Güneş Çarpmasına İyi Gelecek 5 Çözüm

Tatilcilerin yıl boyunca beklediği sıcaklar çoktan başladı! Öyle ki şu sıralar hava sıcaklıkları mevsim normallerinin bir hayli üzerinde seyrediyor ve deyim yerindeyse kavurucu sıcaklar ile baş edilmeye çalışıyor. Biz de Bilet Dükkanı olarak güneş çarpmasına iyi gelecek 5 çözümü sizin için listeledik. Ancak öncesinde güneş çarpmasının ne olduğundan ve belirtilerinden bahsetmek istiyoruz. 

16 Ağustos 2023 1dk okuma

Tatilcilerin yıl boyunca beklediği sıcaklar çoktan başladı! Öyle ki şu sıralar hava sıcaklıkları mevsim normallerinin bir hayli üzerinde seyrediyor ve deyim yerindeyse kavurucu sıcaklar ile baş edilmeye çalışıyor. Bu noktada tatilde ya da gün içerisinde dışarıda bir işiniz varsa özellikle de öğle sıcaklarına maruz kaldığınız takdirde en sık karşılaşılan sağlık problemi güneş çarpması oluyor. Biz de Bilet Dükkanı olarak güneş çarpmasına iyi gelecek 5 çözümü sizin için listeledik. Ancak öncesinde güneş çarpmasının ne olduğundan ve belirtilerinden bahsetmek istiyoruz. 

Güneş Çarpması Nedir?

Güneş çarpması; uzun süre boyunca yüksek sıcaklığa maruz kalanlarda gözlemlenen, vücudun aşırı ısınma halidir. Ciddi güneş çarpması şikayetlerinde, aşırı sıcaklarda, uzun süreli güneş ışığına maruziyet yaşanmış olur ve bu gibi durumlarda vücut sıcaklığı 40 derece ve üzerine kadar çıkar. Bilhassa yaz aylarında sıklıkla karşılaşılan bir durum olan güneş çarpmasının yaşanmaması için uzmanlar, 10.30 ile 16.00 arasında güneşe çıkılmaması konusunda uyarır. Zira bu saatler arasında güneş ışınlarının izdüşümü en dik şekilde olur ve günün en sıcak zamanları belirtilen saat aralığında yaşanır. Özellikle çocuklar ile yaşlıların ve de kronik rahatsızlığı olanların yaz aylarında 10.30 ile 16.00 arasında güneşe çıkmaması gerekmektedir.

Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir?

Güneş çarpmasının, vücudun yüksek sıcaklığa uzun süre maruziyeti neticesinde aşırı ısınması olduğunu söylemiştik. Peki güneş çarpması belirtileri nelerdir ve kişi güneş çarpması yaşadığını nasıl anlar? İşte güneş çarpmasının en yaygın belirtileri…

  • Terleyememek
  • Vücut ısısının 40 derece ve üzerine çıkması 
  • Deride kızarıklık oluşumu
  • Tansiyon düşmesi / Bu belirti, kronik hipertansiyonu olan kişilerde yüksek tansiyon olarak da gözlemlenebilmektedir.
  • Kalp atışlarında düzensizlik ya da yüksek ritim oluşumu (Çarpıntı)
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Ağızda ve dudaklarda kuruluk oluşumu
  • Dudaklarda döküntü
  • Uyuma isteği
  • Yürümede denge kuramama
  • Ruh halinde belirgin dengesizliker
  • Nöbetler ve komaya girme (Bu belirti, en yüksek derecedeki güneş çarpmalarında meydana gelmektedir.)

BUNLARI YAPMAYIN!

Size oldukça önemli bir konudan bahsetmek istiyoruz. Birbirinden farklı ve şiddeti ayrı güneş çarpmaları olduğunu söylemiştik. En yüksek derecedeki güneş çarpmalarında bilinç kaybı ve baygınlık olduğundan da söz etmiştik. Bu gibi noktalarda, bilhassa da bilinç kaybı yaşayan hastalarda yapılmaması gereken üç konuya dikkat çekmek istiyoruz. İşte yüksek derecede güneş çarpması sorunu yaşayanlarda yapılmaması gereken üç hareket:

  1. Bilinç kaybı yaşayan hastaya su içirmeyin!
  2. Çiğnenmesi gereken, katı yiyecekler oldukça önemli olumsuz sonuçlara neden olabilir, yemek yedirmeyin!
  3. Güneş çarpması sonucu baygınlık geçiren hastalara kolonya başta olmak üzere herhangi bir alkol koklatmayın!

BİLİNÇ KAYBI YAŞAYAN HASTALARIN İVEDİLİKLE TIBBİ MÜDAHALE ALMASINI SAĞLAYIN VE BİR SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURUN!

Güneş Çarpmasına Ne İyi Gelir?

Güneş Çarpmasına İyi Gelecek 5 Çözüm başlıklı yazımızda, güneş çarpmasının ne olduğundan ve belirtilerinden bahsettiğimize göre artık çözümlerinden ve ona iyi gelecek olan yapılabileceklerden de bahsetmeye geçebiliriz. İşte güneş çarpmasına iyi gelecek 5 çözüm…

  1. Soğuk Kompres Uygulayın

    Güneş çarpmasının en önemli ve hastayı etkileyici belirtisi, vücut ısısının aniden yükselmeye başlamasıdır. Hastanın havale geçirmemesi için ilk müdahale olarak soğuk kompres uygulaması yapın. 

    Soğuk kompres için hastanın koltukaltları, alnı, ensesi, kasıkları ve eklem yerleri seçilmelidir. Bu noktada imkan varsa kişiyi bir vantilatörün karşısına oturtabilirsiniz. Unutmayın, güneş çarpması vücudun uzun süre güneşe maruz kalması sonucu oluştuğundan, hastaya vereceğiniz ateş düşürücünün bir etkisi olmayacaktır. Zira sorun, dışarıdan maruz kalınan sıcak neticesindedir. 

    Soğuk kompres uygulamak için buz, soğuk metal içecekler ya da bunlara ulaşım imkanı yoksa soğuk suyla ıslatılmış bezler kullanılabilir. 

  2. Sıvı Takviyesi Yapın

    Güneş çarpması yaşayan kişi, bilinç kaybı yaşamamışsa azar azar sıvı takviyesi yapılmalıdır. Terleyememe sorunu yaşayacağından, sıvı eksikliğini hasta çok hissedemeyecektir ancak ilk müdahaleyi yapan kişi, hastaya mutlaka azar azar su vermeli ve içmesini sağlamalıdır.

  3. Soğuk Duş Aldırın

    Dikkat! Buz gibi soğuk bir su ile aldırılacak duştan bahsetmiyoruz. Böyle bir durumda hasta şoka girebilir. Bu nedenle soğuğa en yakın ılıklıkta bir su ile hasta duş aldırılmalıdır. Güneş çarpması sorunu yaşayan kişinin ilk olarak kıyafetlerinden kurtulması sağlanmalı ve duşa sokulmalıdır. Kafası başta olmak üzere tüm vücudu soğuğa en yakın ılıklıktaki suda ıslatılmalı, mümkünse ve imkan varsa su dolu bir küvette bekletilmeli; kafasından aşağıya doğru su dökmeye devam edilmelidir.

    Şayet ki hastayı duşa sokma imkanı yoksa soğuk kompres ya da ıslak bezle müdahale edilmeli, en olmadı ayakları soğuk su ile temas ettirilmelidir.

  4. Ayaklarını Yukarıya Kaldırın

    Güneş çarpması belirtilerini listelerken, güneş çarpması yaşayan kişilerin hipertansiyon yani kronik yüksek tansiyon hastası olmaması halinde tansiyonlarının düşeceğini söylemiştik. Düşen tansiyonu dengelemek için ilk olarak hasta bir yere uzandırılmalı ve ayakları yukarıya kaldırılmalıdır. Bu durum, hastanın kan akışının beyne doğru yönlendirilmesini ve tansiyonunun dengelenmesini sağlayacağı gibi bilinç kaybı yaşamasının da önüne geçecektir. Ayrıca düşük tansiyonun yükseltilebilmesi için hastaya tuzlu ayran da verilebilir ancak bu noktada içirilecek herhangi bir sıvının yavaşça ve yudum yudum yapılması gerektiği unutulmamalıdır. 

  5. En Yakın Sağlık Kuruluşuna Başvurun

    Güneş çarpması yaşayan kişiler için yukarıda bahsettiğimiz tüm ilk yardım müdahaleleri adım adım izlenmeli ve akabinde hasta, en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Zira aniden soğuk ile temas halinde hastanın vücut sıcaklığı düşebilir ancak sonrasında yeniden yükselebilir. O nedenle, ev şartlarında kişinin yakınları tarafından yapılacak her müdahale, ilk yardım müdahalesi sayılacak ve bir hekimden yardım alınması gerekecektir. 

Güneş Çarpmasına İyi Gelecek 5 Çözüm başlığında hazırladığımız yazımızda, sizler için güneş çarpmasının ne olduğu, belirtilerinin nasıl gözlemlenebileceği ve ilk müdahalelerinin neler olduğunu anlattık. Tekrar ediyoruz, yazımızda anlattığımız her konu, ilk yardım esnasında hastaya uygulanacak yöntemler olup, akabinde mutlaka ama mutlaka bir hekim tarafından hastanın muayene edilmesi gerekmektedir. Bu noktada hastaya hekimler ve sağlık personelleri tarafından gerekli görülen tıbbi tedaviler uygulanabilir.

Güneş Çarpmasından Korunmanın Yolları

Güneş çarpmasının belirtilerinden ve ilk yardım müdahaleleri sırasında yapmanız gerekenlerden bahsettik ancak güneş çarpmasından korunmanın yolları hakkında da kısa bir bilgilendirme yapmak istiyoruz…

Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere 10.30 – 16.00 saatleri sırasında güneşe çıkmamak, güneş çarpmalarına karşı korunmanın birincil yoludur. Bununla birlikte, hafif kıyafetler giymek de yine sizleri güneş çarpmasına karşı koruyacaktır. 

Güneş çarpmasına karşı korunmanın yollarından bir diğeri de seçeceğiniz kıyafetlerin rengidir. Zira açık renkteki kıyafetler, güneş ışınlarını yansıtacağından, sıcak havalarda açık renkli kıyafetler giymenizi tavsiye ederiz. 

Bol bol su tüketimi yapmak da sizleri güneşin sıcağından koruyacak, sıvı kaybınızın önüne geçecek ve vücut ısınızı normal seviyede tutmanıza olanak tanıyacaktır. Ayrıca şapka kullanarak da yine başınızı güneşten koruyabilirsiniz.

Güneş çarpmasının yanı sıra güneş yanıklarından korunmak da oldukça önemlidir. Bu nedenle güneşe çıkmadan önce mutlaka güneş kremi kullanmalısınız. 
Bilet Dükkanı olarak güneş çarpmasından ve güneş yanıklarından uzak, harika bir yaz sezonu geçirmenizi dileriz. Sağlıkla kalın.

Yaz aylarının en büyük problemlerinden biri olan güneş yanığıyla ilgili yaşayacağınız sorunlara en etkili çözümleri derlediğimiz "Güneş Yanığına İyi Gelecek 5 Çözüm" başlıklı yazımızı inceleyebilir, detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Ayrıca "Güneş Lekelerini Geçirmenin 5 Yolu" başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

16 Ağustos 2023 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Doğukan Akbaba
216 Yazı

Benzer Yazılar