Kırıkkale’de Gezilmesi Gereken Yerler
Ankara’nın doğusundaki komşusu Kırıkkale öne çıkan Anadolu şehirlerinden biri olmasa da aslında bundan çok daha fazlası, bu baharda keşfedilmeyi bekleyen Kırıkkale’yi Bilet Dükkanı fırsatlarıyla keşfet!
Kırıkkale Hakkında
Kırıkkale İç Anadolu’nun tam ortasında, Ankara’ya olan yakınlığı ve eski ticaret yolları üzerindeki konumu nedeniyle geçmişten günümüze stratejik bir yer olmuştur. Şehir adını, etrafını çevreleyen “Kırklar Dağı” ile eski yerleşim yeri olan “Kaletepe”den alır. Cumhuriyet döneminde sanayi şehirlerinden biri haline gelen Kırıkkale özellikle MKE (Makine ve Kimya Endüstrisi) fabrikalarıyla biliniyor.
Kırıkkale'ye Nasıl Gidilir?
Kırıkkale Anadolu şehirleri arasında ulaşımı sağlayan bir kavşak görevi görüyor, başkent Ankara’nın komşusu olduğu için de şehirlerarası yolculuk yapanların yolu Kırıkkale’ye düşüyor. Çorum, Samsun, Kırşehir, Ankara ve Kayseri gibi şehirlerden Kırıkkale’ye özel araçla gelmek oldukça kolay. Türkiye’nin her şehrinden de Kırıkkale’ye sık sık otobüs seferleri düzenleniyor.
İstanbul’dan Kırıkkale’ye özel araçla yaklaşık 5,5 saat, Ankara’dan Kırıkkale’ye yaklaşık 1 saatte gidiliyor. Bilet Dükkanı’ndan Kırıkkale araç kiralama rezervasyonu yaparak seyahatine konforlu bir şekilde başlayabilirsin.
Ankara’dan kalkarak Doğu ve Güneydoğu illerimize giden Van Gölü Ekspresi, Güney Kurtalan Ekspresi ve Doğu Ekspresi Kırıkkale’den de geçiyor.
Hava yoluyla Kırıkkale’ye gelmek isteyenler için şehre en yakın havalimanının 92 km uzaklıktaki Ankara Esenboğa Havalimanı olduğunu da hatırlatalım.
Hemen Kırıkkale otobüs bileti ve Kırıkkale otelleri için rezervasyon yaptırın.
Kırıkkale'de Gezilecek 10 Yer
Ceritkale Kaya Mezarları
Keskin ilçesinde yer alan Ceritkale Kaya Mezarları’nın tarihinin Demir Çağı’na dayandığı düşünülse de eldeki veriler Roma dönemi M.S. 2 – 3. Yüzyıllar arasına ait. Mezarlar yüksek bir kayalık yamaçta yer alır ve genellikle zengin ailelerin ölülerini defnetmek için kullanılmıştır.
Kaya mezarlarının mimarisi ölen kişinin sosyal statüsünü ve zenginliğini yansıtıyor. İç kısımlarında sade bir oyma tekniği görülse de bazı mezarlarda fresk izleri bulunmuştur. Bölge bir mezarlık olmaktan fazlası, o dönemdeki toplumsal hiyerarşiyi anlamak için de önemli bir arkeolojik saha adeta.
MKE Silah Müzesi
Türkiye’nin savunma sanayi tarihinde önemli bir yere sahip olan Kırıkkale bu mirasını Silah Sanayi Müzesi ile sergiliyor. Burada Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine kadar kullanılan çeşitli antika silah koleksiyonları, eski üretim araçları ve mühimmat sergileniyor.
Müze özellikle 20. yüzyıldaki silah üretimi ve MKE’nin tarihi konusunda ziyaretçilerine önemli bilgiler sunuyor. Birçok koleksiyon parçası Türkiye’nin yerli silah sanayisinin başlangıcını ve gelişimini belgeliyor.
Sulu Mağara
Keskin ilçesinin Arzu Bayırı beldesinde yer alan Sulu Mağara Kırıkkale’yi ziyarete gelen gezginler arasında en popüler destinasyon desek yanılmayız. Yarı doğal yarı yapay mağara yatay formda gelişmiş, uzunluğu ise 285 metreyi buluyor. Antik dönemde maden galerisi olarak kullanılan mağaranın günümüzde 115 metrelik kısmı turistik amaçlı ziyarete açık.
Geçmişte yağmur sularını toplamak için mağaranın içine havuzlar yapılmış. Kırıkkale’nin yeraltı su kaynağı buradan geçiyormuş, bu sebeple mağara “Sulu” ismini almış. Mağaranın yüksekliği yer yer 1 metreye kadar düşerken bazı noktalarda 25 metreye kadar çıkabiliyor.
Hasandede Camii ve Türbesi
1605 yılında inşa edilen Hasanpaşa Camii geleneksel Osmanlı mimarisinin Kırıkkale’deki en güzel örneklerinden. Caminin hemen yanında yer alan türbede ise bölgenin manevi önderlerinden Hasandede’nin mezarı bulunuyor. Her yıl çok sayıda ziyaretçinin geldiği kızıl kesme taştan yapılmış türbe yerel halk arasında önemli bir ibadet yeridir.
Çeşnigir Köprüsü
Tipik Selçuklu dönemi mimarisini yansıtan Çeşnigir Köprüsü Kızılırmak üzerine inşa edilmiş, Karakeçili ve Köprüköy’ü birbirine bağlıyor. Köprünün en geç 13. Yüzyılda tamamlandığı düşünülüyor çünkü 1402 yılında yapılan Ankara Savaşı’nda Timur ve ordusunun bu köprüden geçtikleri kayıtlara geçmiş. 110 metre uzunluk ve 6 metre genişliğe sahip köprü Yavuz Sultan Selim’in talimatlarıyla Osmanlı baş mimarı Mimar Sinan tarafından restore edilmiş.
Nur Camii
Hava kararınca büyüleyici bir aydınlatmayla şehri güzelleştiren Nur Camii 25 bin metrekarelik alana, bir ana kubbeye, dört minareye, 32 metre yüksekliğe ve toplamda 10.000 kişilik kapasiteye sahip. İç Anadolu’nun en görkemli modern camilerinden biri olan ibadethane Mimar Sinan’ın meşhur Selimiye Camii’nden esinlenerek inşa edilmiş.
Rahmi Pehlivanlı Müzesi Evi
Dünya çapında kralların portrelerini yapmasıyla bilinen ressam Rahmi Pehlivanlı’nın doğup büyüdüğü iki katlı ahşap doğramalı bu beyaz tipik Osmanlı konağı bugün sanatçının hayatına dair eserlerin sergilendiği bir müze olarak hizmet veriyor.
Karaahmet Tabiat Parkı
Şehrin tarihi yerlerini keşfettiysek biraz da doğayla baş başa kalma vakti! Kapulukaya Baraj Gölü’nün kıyısında yer alan Karaahmet Tabiat Parkı su samurları ve çeşit çeşit kuşuyla meşhur. Keskin ve Bahşili ilçelerini ayıran parkta balık tutma, kuş gözlemciliği, piknik ve trekking gibi etkinlikler yapılabiliyor.
Ballı Camii ve Türbesi
Kırıkkale adeta Selçuklu – Osmanlı ibadethaneleri şehri, şehir merkezine yaklaşık yarım saatlik sürüş mesafesinde yer alan Ballı Camii ve Türbesi de en güzel örneklerinden. Balışeyh ilçe merkezinde yer alan caminin 1121 yılında inşa edildiği bilgisinden başka herhangi bir bilgi yok, minarenin tuğla gövdesi ve ahşap tavan caminin özellikleri arasında.
Balışeyh Lavanta Vadisi
Türkiye’de gezilebilecek en iyi lavanta vadilerinden biri olan Balışeyh Lavanta Vadisi’nde mor renkli lavanta denizinin içine dalarak günbatımı saatlerinde şahane kareler yakalayabilirsin!
Kırıkkale'de Piknik Yapılacak Yerler
- Delice Irmak Park
- Karaahmet Tabiat Parkı
Kırıkkale'nin Neyi Meşhur?
İç Anadolu’nun soğuk kış günlerinde iç ısıtan birbirinden leziz yemekleri, oyalarla işlenilen zengin el sanatı ürünleri, mağaraları, vadileri ve peri bacalarıyla mütevazi ve sakin bir hayatın süregeldiği Kırıkkale’yi gezmek için 2 gün yeterli. Un Tarhanası, Tuvalak, Omaç, Keskin Tava ve Sarığı Burma şehrin en leziz tabaklarından.