Mostar Köprüsü Tarihçesi & Hikayesi

Balkanlar T.C. vatandaşlarının vizesiz gidebildiği uygun fiyatlı tatil destinasyonlarından biri olduğu için son yılların gözde adreslerinden biri haline geldi. Bosna Hersek’in Türkler için belki de en önemli şehri olan Mostar da Balkan turu yapanların en az 1 gece geçirdikleri büyüleyici şehirler arasında. Gece aydınlatmasıyla dünyanın en sakin görüntülerinden birine sahne olan Mostar Köprüsü Türklerin ölmeden önce mutlaka görmesi gerekenler arasında… Mostar otelleri rezervasyonu için Bilet Dükkanı’na göz atmayı unutma!

30 Kasım 2024 1dk okuma

Mostar Köprüsü Hakkında


Mostar Köprüsü Bosna Hersek’in güneyinde, Hersek bölgesinin en büyük şehri olan Mostar’da, Neretva Nehri’nin iki yakasını birleştiren ikonik bir yapı. Osmanlı mimarisinin en görkemli eserlerinden biri olarak kabul edilen Mostar Köprüsü 1566 yılında Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından inşa edildi. Köprü 4 metre genişliğinde ve 30 metre uzunluğunda olup yaklaşık 24 metre yüksekliğindedir.

Bazı şehirler vardır ki ikonik yapılarının ünü kendisininkini geçer, Mostar da bu şehirlerden bir tanesi. Mostar ismi önce köprüye, sonra şehre verilmiş; yani şehir adını köprüden alıyor.

Mostar Köprüsü Nerede, Nasıl Gidilir?


Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’nın yaklaşık 125 km güneyinde yer alan Mostar şehrinin kalbindeki Mostar Köprüsü’ne gitmek oldukça basit. Türkiye’den Mostar’a gitmek isteyenlerin öncelikle Saraybosna’ya uçak bileti alıp buradan Mostar’a geçmesi gerekiyor.

Balkan ülkelerinde şehirler genel olarak birbirine yakın olduğu için ulaşım sağlamak da kolay oluyor. Balkanları gezerken en güzeli araç kiralamak, bu sayede şehirlere dilediğin kadar vakit ayırarak kısa süreye birkaç şehri sığdırabilirsin. Saraybosna’dan özel araçla Mostar’a gitmek yaklaşık 2 saat sürüyor, Saraybosna uçak bileti ve araç kiralama seçenekleri için hemen Bilet Dükkanı’na göz atın.

Mostar’a gitmek için Saraybosna’dan tren ya da otobüse de binebilirsin; yolculuk yaklaşık 2,5 saat sürecektir. Trenler otobüslere göre daha konforlu olsa da günde sabah ve öğleden sonra olmak üzere yalnızca 2 sefer düzenleniyor, Bosna Hersek’te kısıtlı vakti olanlar bu yüzden otobüse binmeyi tercih ediyor.

Hemen Saraybosna uçak bileti ve Saraybosna otelleri için rezervasyon yaptırın.

 

Mostar Köprüsü'nün Hikayesi


1566 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edilen köprü, dönemin en yetenekli mimarlarından biri olan Mimar Hayreddin tarafından yapılmıştır. İnşası sırasında kullanılan taşlar, bölgedeki “Tenelija” taş ocaklarından çıkarılmıştır. Bu taş hem dayanıklılığı hem de kolay işlenebilirliğiyle biliniyor.

Efsaneye göre Mimar Hayreddin köprünün devasa kemerini inşa ederken taşların birbirine tam oturması için benzersiz bir teknik kullanmıştır. Hatta köprü tamamlanmadan önce, yapının yıkılmasından endişe eden Hayreddin, yapının başarısız olması durumunda kellesinin alınacağı korkusuyla bir süre bölgeden uzaklaşmıştır. Ancak köprü tamamlanmış ve yüzyıllar boyunca ayakta kalmıştır.

Köprünün adı, Mostar şehrinin simgesi olan “köprü bekçileri” (Mostari) kelimesinden gelir. Bu bekçiler köprünün hem güvenliğini sağlar hem de ticaret yollarının devamlılığını kontrol ederdi. Osmanlı döneminde köprü, ticaret yollarını birleştiren stratejik bir bağlantı noktası olarak kullanılmakla kalmayıp aynı zamanda şehrin sosyal ve kültürel yaşamının da merkezi haline gelmiştir.

Mostar Köprüsü'nün Özelliği Nedir?


Mostar Köprüsü inşasında kullanılan mühendislik teknikleri dönemine göre çok yenilikçiydi. Nehir üzerinde tek bir kemerle durur ve bu kemerin çapı 28,7 metredir. O dönemde bu kadar geniş bir açıklıkta tek kemerli köprü yapmak Osmanlı mimarisi için büyük bir başarıydı.

Köprünün inşasında 456 kalıp taş kullanılmıştır. Kemerin kavisli yapısı suyun akışına uyum sağlayarak köprünün hem estetik hem de dayanıklı olmasını sağlamıştır. Özellikle taşların birbirine neredeyse hiç harç kullanılmadan yerleştirilmiş olması köprüye mükemmel bir denge ve dayanıklılık kazandırmış.

Mostar Köprüsü, çevresindeki yapılarla birlikte bir mimari bütünlük de oluşturuyor. Köprüye çıkan taş yollar ve köprü başındaki Helebija ve Tara kuleleri köprüyü sadece bir geçit olmaktan çıkarıp bir sanat eseri haline getiriyor. Bu kuleler de Osmanlı döneminde gümrük kontrol noktası olarak kullanılmış.

Mostar Köprüsü’nü bu kadar popüler yapan unsurlardan biri de su yüzeyinde yansıyan simetrik görünümü. Köprünün altından akan Neretva Nehri’nin berrak ve turkuaz rengi günün her saati şahane görünüyor. Mostar Köprüsü UNESCO tarafından 2005 yılında Dünya Mirası Listesi’ne alındı.

Mostar Köprüsü'nü Kim Yıktı?


Mostar Köprüsü 9 Kasım 1993 tarihinde Bosna Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından tank atışıyla yıkıldı. Köprünün yıkılması bugün halen Bosna Hersek’in kültürel mirası ve çokkültürlü yapısına yönelik sembolik bir saldırı olarak kabul ediliyor. Yıkılış anı dünya basınında geniş yer bulmuş ve büyük bir üzüntü yaratmıştır.

Mostar Köprüsü'nü Kim Tamir Etti?


Mostar Köprüsü savaşın ardından UNESCO öncülüğünde ve Dünya Bankası desteğiyle 2004 yılında yeniden inşa edildi. Yeniden yapım sürecinde orijinal taş ocaklarından çıkarılan malzemeler kullanılarak köprü aslına uygun bir şekilde restore edildi. Türk, İtalyan ve Hırvat mühendisler bu projede birlikte çalıştı. 23 Temmuz 2004 tarihinde yeniden açılan köprü bugün Bosna Hersek’in birlik ve barış sembolü olarak kabul ediliyor.

Mostar Köprüsü'nden Neden Atlanır?


Mostar Köprüsü’nden atlamak şehirde yüzyıllardır devam eden bir gelenek. Cesaretin ve erkekliğin göstergesi olarak kabul edilen eylem özellikle genç erkekler arasında bugün hala popüler. 1968’den bu yana köprüden atlama resmi bir yarışma haline gelmiş ve her yıl yaz aylarında düzenlenen “Geleneksel Mostar Köprüsü Atlayışları” uluslararası ilgi görmektedir.

Bosnalılara göre Neretva Nehri’nin soğuk ve hızlı akan sularına atlamak fiziksel ve zihinsel cesaret gerektiriyor. Bu gelenek Mostar’ın kültürel dokusunun bir parçası olmasının da dışına çıkarak, diğer ülkelerden gelen sporcuların da katıldığı bir etkinliğe dönüşmüş. 2024 yazında etkinliğin 458.’si yapıldı.

30 Kasım 2024 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar