Sivas’ta Ne Yenir? Neyi Meşhur?
İlk yerleşimlerin yapıldığı tarihten beri kadim uygarlık ve imparatorlukların derin izler bıraktığı İç Anadolu şehri Sivas’ın mutfağı da bu çok kültürlülükten payını almış, Sivas ülkemizin en güzel mutfağına sahip şehirlerinden biri. Hemen Bilet Dükkanı ana sayfasından Sivas Nuri Demirağ uçak bileti ya da Sivas otobüs bileti alarak seyahate başlayabilir, Sivas ve lezzetleri hakkında hazırladığımız rehber niteliğindeki bu içerikte merak ettiğin soruların yanıtlarını bulabilirsin.
Sivas Hakkında
UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hak kazanan camileri, minareleri, köprüleri, gölleri, hanları, Kangal köpeği ve sıcakkanlı halkıyla Anadolu’yu birbirine bağlayan Sivas’ta yapacağın birkaç günlük gastronomi turu bu kışı unutulmaz kılacak! İç Anadolu ayazında içini ısıtacak çorbaları ve sıcacık yemekleriyle Sivas’ın favori şehirlerin arasına gireceğini iddia ediyoruz.
Sivas'a Nasıl Gidilir?
Uzak şehirlerden gelenler için Sivas’a gitmenin en pratik yolu uçak bileti almak, İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu şehirlerinden gelenler ise kara yolunu tercih edebilirler. Özel aracı olmayan yolcular bulundukları şehirden Sivas’a otobüs bileti alabilirler. Sivas uçak bileti, araç kiralama ve otobüs biletleri en uygun fiyatlarla Bilet Dükkanı’nda seni bekliyor.
Hemen Sivas otobüs bileti ve Sivas otelleri için rezervasyon yaptırın.
Sivas'a Gidince Ne Yenir?
Sivas Köftesi
Bir Sivas klasiğiyle başlayalım. Sadece et, tuz ve karabiberle hazırlanan Sivas Köftesi dana ve kuzu etinin karışımından yapılır. İçinde ekmek, soğan ya da başka bir dolgu malzemesi bulunmaz, bu da eti ön plana çıkarır. Pişirme sırasında kömür ateşi kullanılır ve köftenin incecik yapısı, içinin tam kıvamında pişmesini sağlar. Lezzet sırrı ise Sivas yaylalarında otlayan hayvanların etinde gizliymiş.
Divriği Pilavı
Sivas’ın Divriği ilçesinden adını alan pilav adeta bir ana yemek gibi. İçinde kuzu eti, nohut, soğan ve pilavlık bulgur kullanılır. Osmanlı mutfağından esintiler taşıyan yemek özellikle düğünlerde ve özel günlerde tercih edilir. Sivas bulgurunun iri taneleri ve etin suyuyla harmanlanması pilava apayrı bir lezzet katıyor.
Hingel (Sivas Mantısı)
Sivas’ın mantı yorumu olan Hingel, Kayseri mantısından oldukça farklıdır. Daha büyük ve sade bir yapıya sahip olan bu yemek, genellikle iç harcı konulmadan ya da peynir ve patates harcıyla yapılır ve pişirildikten sonra üzerine yoğurt, sarımsak ve tereyağı sosu gezdirilir.
Sübüra (Soğuk Ayran Çorbası)
Sivas’ın yaz aylarına özel bu çorbası yoğurt, buğday ve nohutla hazırlanır. Sübüra hem besleyici hem de serinletici bir yemek. Geleneksel olarak yoğurt, Sivas yaylalarında yetişen hayvanlardan elde edilen sütle mayalanır.
Katmer
Sivas’ın katmeri genellikle sabah kahvaltılarında ya da ikramlık olarak hazırlanır. Katmerin incecik açılmış hamurunun içine tereyağı sürülerek kat kat kapatılır ve sac üzerinde pişirilir. Çoğunlukla bal veya kaymakla birlikte tüketilir ve sade bir tatlı olarak da sunulabilir.
Madımak Yemeği
Sivas denince akla ilk gelen yemeklerden biri olan Madımak dağlık alanlarda kendiliğinden yetişen bir bitki. Toplanan madımaklar genellikle soğan, bulgur ve az miktarda etle birlikte pişirilir.
Kelle Tatlısı
İsmi oldukça ilginç olan bu tatlı sofraya bütün halinde getirilen, gösterişli bir lezzet. Şekerli şerbetle ıslatılan hamur tatlısı köy fırınlarında hazırlanarak içi fındık, badem, tarçın, üzüm ve cevizle doldurulur. Sivas düğünlerinin geleneksel tatlılarından biridir.
Kömme
Kömme Sivas’ın tandır kültüründen doğan bir ekmek türüdür. Hamuruna çörek otu ve tereyağı eklenerek tandırda pişirilir. Eskiden misafir ağırlamak için sıkça yapılan Kömme kahvaltılardan düğün sofralarına kadar pek çok yerde yerini almış. Yanında tereyağı ve bal ile servis edilmesi yaygındır.
Pezik Turşusu
Pezik, pancar sapıdır ve Sivas’ta turşusu yapılır. İlkbahar ve yaz aylarında toplanan taze pancarlar sirke ve tuzla fermante edilir.
Sivas'ta Gezilecek 5 Yer
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası
Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde Ulu Camiler görmek mümkün ancak Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası kesinlikle özel bir yere sahip. Mengücekli Beyliği’nin hükümdarı Ahmed Şah tarafından yaptırılan caminin yanı başına, eşi Turan Melek tarafından darüşşifa (hastane) eklenmiştir.
1228 yılında tamamlanan kompleks, taş işçiliğinin zirvesi olarak kabul edilir. Burası 39 yıl önce UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Türkiye’den giren ilk eser. Her bir taş üzerindeki motiflerin benzersizliği, yapının sanat ve mühendislikteki ustalığını gözler önüne seriyor. Öyle ki Evliya Çelebi Seyahatname’sinde burası için “Methinde diller kısır, kalem kırıktır.” ifadesini kullanmış.
Gökpınar Gölü
Adeta masmavi bir denizi andıran Gökpınar Gölü, berraklığı ve huzur dolu ortamıyla hayranlık uyandırıyor. Göl 15 – 20 metreye kadar ulaşan derinliğiyle bile dibini gösterecek kadar temiz. Efsaneye göre gölün bulunduğu yer önceleri kuru bir araziydi. Bir çoban burada koyunlarını otlatırken bir ağacın altında uykuya dalmış. Rüyasında, bulunduğu bölgeyi terk etmesi gerektiği söylenmiş. Çoban koyunlarını alıp uzaklaştıktan sonra geri dönüp baktığında, az önce bulunduğu alanın yerinde bu gölü görmüş.
Eğri Köprü
Kızılırmak üzerinde zarif bir şekilde uzanan Eğri Köprü yaklaşık 1000 yıllık geçmişi ve diğer tarihi köprülerden farklı olarak orta kısmında sola doğru kıvrımıyla tanınıyor. Nadir bulunur bu mimari detayı, köprünün isminin de kaynağı olmuş. 180 metre uzunluğundaki köprü, nehrin 5 metre yukarısında yer alıyor ve gün doğumu sırasında romantik bir sahneye dönüşüyor.
Sivas Kongre Binası Atatürk ve Etnografya Müzesi
1919’da Atatürk ve silah arkadaşlarının tarihi Sivas Kongresi’ni gerçekleştirdiği bina Milli Mücadele’nin simge mekanlarından biridir. Osmanlı mimarisinin son dönem eserlerinden biri olan yapıda, kongrede kullanılan belgeler ve eserlerin yanı sıra Anadolu Selçuklu Devleti ve diğer Türk devletlerine ait tarihi kalıntılar da sergileniyor.
Çifte Minareli Medrese
1272 yılında inşa edilen Çifte Minareli Medrese Anadolu’nun en yüksek taç kapısına sahip. Kırmızı tuğlalarla süslenmiş minareleri ve ince işçilikle bezenmiş taş gövdesi, yapının zarafetini ortaya koyuyor.