Ürgüp Gezilecek Yerler: Kapsamlı Rehber

Yerli ve yabancı gezginlerin Türkiye’deki bir numaralı turistik adresi Kapadokya’nın modern yüzü Ürgüp gün doğumuyla gün batımıyla, yazıyla kışıyla kartpostallık görüntüler yaratan masalsı kentlerimizden. Ürgüp’ü gezmeye nereden başlarım diyorsan cevabı rehber niteliğindeki bu yazımızda bulabilirsin, yazıyı okumaya geçmeden önce ana sayfamızdan Nevşehir uçak bileti ya da Nevşehir uçak bileti alabilir; romantik konseptli mağara otelleri için erken rezervasyon yapabilirsin.

26 Kasım 2024 1dk okuma

Ürgüp Nerede? 


Ürgüp Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde, Nevşehir iline bağlı bir ilçedir. Göreme ile. Birlikte Kapadokya bölgesinin en popüler destinasyonlarından biri olan Ürgüp, Nevşehir’e yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Ürgüp'e Nasıl Gidilir?


Ürgüp’e gitmek için en çok tercih edilen ulaşımlardan biri Nevşehir Kapadokya Havalimanı için uçak bileti almak. Haftanın belirli günlerinde İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden Nevşehir’e direkt uçuş seferleri düzenleniyor.

Havalimanından Ürgüp’e gelmek için ise tek seçenek taksiye binmek, araç kiralamak ya da transfer araç ayarlamak. Araç kiralama ve transfer işlemlerini Bilet Dükkanı’ndan tamamlayabilirsin.

Şehirlerarası otobüse binerek Ürgüp’e gelmek isteyenler Nevşehir Otogarı’nda inerek 15 dakikada bir sefer yaparak Ürgüp’e giden dolmuşlara binebilirler. 

Özel aracıyla Ürgüp’e gelecek olanların Nevşehir – Kayseri kara yolunu takip etmesi gerekiyor.

Hemen Ürgüp otobüs bileti ve Ürgüp otelleri için tıklayın.

 

Ürgüp'te Nereler Gezilmeli?


Temenni Tepesi


Ürgüp’ün merkezinde bulunan Temenni Tepesi panoramik manzarasıyla şehre yukarıdan bakmak isteyenlerin ilk durağı. Gün doğumunu ve batımını en iyi nerede izlerim diye soruyorsan Ürgüp’e hakim konumuyla ilk önerimiz burası. Ayrıca tepenin üzerinde Selçuklu dönemine ait türbeler de yer alıyor. Temenni Tepesi yerli halkın “dilek tepesi” olarak da biliniyor çünkü burayı ziyaret edenler dilek tutarak taş bırakırlarmış.

 

temenni-tepesi.webp

Ürgüp Müzesi


Ürgüp’te bölgenin tarihine ve kültürüne dair detaylı bilgiler sunan bir müze arıyorsan Ürgüp Müzesi seni bekliyor. Ürgüp Müzesi Kapadokya’nın antik dönemden Osmanlı’ya kadar uzanan tarihini gözler önüne seren geniş bir koleksiyona sahip. Ayrıca çeşitli fosil kalıntıları ve arkeolojik buluntular da yine burada sergileniyor.

Üç Güzeller


Kapadokya denilince akla ilk gelen peri bacalarından olan Üç Güzeller, Ürgüp’ün simgelerinden biri haline gelmiş. Peki “Anne, baba ve çocuk” şeklinde yan yana duran üç peri bacasının tasvir edildiği Üç Güzeller’in efsanesini biliyor musun? Rivayete göre bir prenses, ailesinin istemediği bir evlilikten kaçmak için sevdiği kişi ve çocuklarıyla bu bölgeye saklanmış, tanrılar da onları üç peribacasına çevirmiş.

 

uc-guzeller (1).webp

Keşlik Manastırı


Ürgüp’e yaklaşık 15 kilometre mesafede yer alan Keşlik Manastırı Bizans dönemine ait bir manastır kompleksidir. Manastırda kilise, mutfak, yemekhane ve şarap mahzeni gibi bölümler bulunmakta. Kayalara oyulmuş olan bu yapılar Hristiyanlığın ilk dönemlerinden kalan izleri ve freskleriyle tarihi açıdan bugün hala oldukça değerli.

Mustafapaşa (Sinasos) Köyü


Mustafapaşa Ürgüp’ün tarihi dokusunu en iyi şekilde koruyan köylerinden biri. Köyde eski Rum evleri, kiliseler ve taş yapılar yer alıyor. Kapadokya’nın büyüleyici taş işçiliğini gözlemlemek isteyenlerin mutlaka uğraması gereken Mustafapaşa’da yerel restoranlarda yöresel lezzetleri de deneyebilirsin.

Ortahisar Kalesi


Hem savunma hem de yerleşim amacıyla kullanılmış bir kaya kalesi olan Ortahisar Kalesi 86 metreyi bulan uzunluğuyla aynı zamanda Kapadokya’nın en yüksek peribacalarından biri. Merdivenlerle çıkılan kalenin zirvesinden vadileri ve peribacalarını izlemek mümkün. Kaleyi gezdikten sonra Balkan Deresi, Tavşanlı Kilisesi, Sarıca Kilise ve Ortahisar Etnografya Müzesi’ni de görmelisin.

 

ortahisar-kalesi.webp

Mazı Yeraltı Şehri


Mazı Yeraltı Şehri Ürgüp’e yaklaşık 18 kilometre uzaklıkta bulunup Kapadokya’daki diğer yeraltı şehirlerine göre daha az kalabalıktır. Bizans dönemine ait savunma amaçlı yapılmış odalar ve tünellerden oluşan dört katlı şehrin antik adı ise Mataza’ymış.

Sarıhan Kervansarayı


Selçuklu döneminden kalma bir yapı olan Sarıhan Kervansarayı Ürgüp’ün İslam dönemi eserlerinden. Hem Kapadokya’nın tarihini hem de Anadolu’nun kültürel mirasını yaşatan kervansaray günümüzde turistik etkinlikler ve gösteriler için kullanılıyor.

Kapadokya Şarap Mahzenleri


Ürgüp Kapadokya bölgesinin en ünlü şarap üretim merkezlerinden biri. Yüzyıllardır süregelen bağcılık ve şarapçılık geleneğini deneyimlemek isteyenler için Ürgüp adeta bir cennet. Mahzenlerde yerel üzüm çeşitlerinden yapılan şarapları tadabilir ve satın alabilirsin.

Taşkınpaşa Camii ve Külliyesi


Ürgüp’ün erken Osmanlı dönemi mimarisini yansıtan Taşkınpaşa Camii ve Külliyesi 14. Yüzyılda Karamanoğulları beyliği zamanında yapılmış. Cami, medrese ve iki türbeden meydana gelen kompleksin mihrap ve minberi bugün Ankara Etnografya Müzesi’nde sergileniyor.

Ürgüp'e Ne Zaman Gidilir?


Karasal iklimin hakim olduğu Ürgüp’e gitmek için en güzel dönem ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim aylarında hava sıcaklıkları gezmek için oldukça elverişlidir ve kalabalık da yaz aylarına göre daha az olur. Yaz aylarında sıcaklıklar oldukça yüksek olabilir ve kış aylarında ise soğuk hava koşulları nedeniyle gezmek zorlaşabilir.

 

urgup.webp

Ürgüp Kaç Günde Gezilir?


Ürgüp ve çevresini gezmek için 2 – 3 günlük süre idealdir. Bu süre içinde hem Ürgüp’teki tarihi ve doğal güzellikleri keşfedebilir hem de Kapadokya’nın diğer bölgelerine günübirlik geziler düzenleyebilirsin. Eğer bölgeyi detaylıca gezmek ve doğa yürüyüşleri yapmak istiyorsan 4 – 5 günlük bir tatil planı yapabilirsin.

Ürgüp'te Ne Yenir?


İç Anadolu’nun iç ısıtan klasik lezzetlerinin en güzel şekilde hazırlandığı Ürgüp’te Testi Kebabı tadına bakman gereken ilk lezzet. Çömlek Fasulyesi, Sütlü Çorba, Nohutlu Yahni, Kayısı Dolması ve Dolaz da kente özgü meşhur lezzetlerden.

26 Kasım 2024 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar