Üsküp Uçak Bileti Hakkında
Popüler Üsküp Uçak Biletleri
Üsküp Yakınlarındaki Uçuş Noktaları
Üsküp Uluslararası Havalimanı'ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Üsküp Uluslararası Havalimanı'ndan şehir merkezine ulaşım, mevcut çeşitli ulaşım seçenekleriyle rahat bir şekilde gerçekleşmektedir. İki ana ulaşım alternatifi otobüsler ve taksilerdir. Bunun haricinde özel transfer ve araç kiralama hizmetlerini kullanarak da ulaşım sağlanmaktadır.
Otobüs seferleri Vardar Ekspres ve Manora olmak üzere iki firma tarafından sağlanmaktadır. En sık kullanılan seçenek, havalimanı ve şehir merkezi arasında günde 7 ila 10 sefer yapan Manora Shuttle'dır. Servis, Capitol Alışveriş Merkezi, Üsküp Uluslararası Otobüs Terminali ve Holiday Inn Hotel dahil olmak üzere şehir merkezinde dört noktada durmaktadır. Yolculuk yaklaşık 30-40 dakika sürer ve biletler havalimanı terminalinden veya otobüs şoföründen satın alınabilir.
Daha hızlı bir seçeneği tercih ederseniz, havalimanı terminalinin dışında taksiler mevcuttur. Tüm taksiler beyaz renklidir ve şehir merkezine 25 dakikalık yolculuk için 20 Euro veya 1.200 MKD sabit fiyatı ile aynı şirket tarafından işletilmektedir. Bu, acelesi olanlar veya çok bagajı olanlar için uygun bir seçenek olabilir.
Üsküp Uluslararası Havalimanı'ndan şehir merkezine gitmek için uygun bir yol sunan hem otobüsler hem de taksiler haricinde özel transfer araçları ve araç kiralama acenteleri her an yolculara hizmet vermek için çalışmaktadır. Manzaralı ve uygun maliyetli bir otobüs yolculuğunu veya daha hızlı bir taksi yolculuğunu tercih edebilirsiniz. Bunlar haricinde daha konforlu bir yolculuk için özel transfer aracı ya da araç kiralamayı da düşünebilirsiniz.
Üsküp Gezilecek Yerler
Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp şehri, çok sayıda antik anıt, tarihi bina ve kültürel miras alanıyla tarih ve kültür açısından zengindir. İşte en dikkate değer cazibe merkezlerinden dördü:
Üsküp Kalesi (Üsküp Tvrdina Kalesi)
Şehrin tarihi eski şehrinin kalbinde yer alan tarihi bir kaledir ve şehrin en önemli kültürel ve tarihi mekanlarından biri olarak kabul edilir. Tarihi kayıtların çoğuna göre, kalenin ilk olarak 6. yüzyılda İmparator I. Justinianus döneminde yapıldığı, 10. ve 11. yüzyıllarda ise daha da genişletilip geliştirildiği sanılmaktadır.
Kral Stephan Dusan'ın hükümdarlığı sırasında kale büyük önem taşıyordu ve büyük bir askeri kaleydi. Şehir Osmanlı tarafından fethedildikten sonra kale kışla olarak kullanılmıştır.
1963 Üsküp depreminde ağır hasar gören kale daha sonra restore edilmiş ve bugün de ziyaretçiler için etkileyici bir manzara olmaya devam etmektedir.
Kurşunlu Han
Kurşunlu Han, Üsküp'teki en güzel Osmanlı dönemi kervansaraylarından biridir ve şehrin zengin kültürel ve tarihi mirasının bir kanıtıdır. 1550 yılında dönemin önde gelen bilim adamlarının oğlu Molla Müslihiddin Hoca tarafından yaptırılan han, mimari güzelliği ile dikkat çeken kemerli yapısıyla taştan yapılmış iki katlı bir yapıdır.
Hanın iki avlusu ve misafirler için 32 odası vardır. Bir avlu odalara, diğeri ahırlara bakmaktadır. Adını kurşun kaplı çatısından alan han, 800 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Kurşunlu Han yüzyıllar boyunca çeşitli onarımlardan geçmiş, ancak 1689'daki yangın, 1963'teki deprem gibi olaylardan da zarar görmüştür.
Makedonya Ulusal Müzesi'nin bir parçası olarak önemli bir taş eserler koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Ziyaretçiler, eski Çınar Hamamı'ndan bir duvar da dahil olmak üzere handa çeşitli dönemlere ait 130'dan fazla taş eseri görebilirler.
Taş Köprü
Fatih Köprüsü veya Fatih Sultan Mehmet Köprüsü olarak da bilinen Taş Köprü, Üsküp'te Vardar Nehri üzerinde bulunan tarihi bir köprüdür. 550 yıl önce inşa edilen ve Makedonya Meydanı'nı şehrin eski çarşısına bağlayan köprü, şehrin en önemli simge yapılarından biri olarak kabul ediliyor.
Eski bir Roma köprüsünün yerine yapıldığı sanılan köprü, 12 kemerli ve 214 metre uzunluğunda masif taş bloklardan yapılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman ve Sırbistan Kralı Dusan döneminde genişletilmiş olan köprünün genişliği 6 metredir. 1944 yılındaki Nazi işgalinin oluşturduğu tehlikeye rağmen Taş Köprü son anda yıkılmaktan kurtarılmış ve köprüye konulan dinamitlerin patlaması engellenmiştir.
Zengin bir tarihe sahip olan köprü, geçmişte birçok infazın yapıldığı yer olmuştur. Bugün köprü, çeşitli hediyelik eşyalar satan satıcıların bulunduğu hareketli bir alandır ve Üsküp'ün en önemli tarihi yerlerinden biri olmaya devam etmektedir.
Üsküp'te Ne Yenir?
Köfte: Üsküp, dillere destan köftesi başta olmak üzere geniş et kültürüyle ünlüdür. Şehir, Destan adlı ünlü köftecide bulabileceğiniz "kocki" olarak bilinen ünlü küp şeklindeki köfte de dahil olmak üzere çeşitli köfteler sunmaktadır.
Eski çarşı, her biri lezzetli köfteler sunan birçok köfteciye de ev sahipliği yapmaktadır. Şehirdeki bir diğer popüler köfte ise sert bir tada sahip olan pleskavitsa’dır.
- Trileçe: İnek, keçi ve manda sütü karışımından yapılan bu tatlı, Balkanlar'da yaygın olmakla birlikte lezzeti rakipsizdir. Ağır bir yemekten sonra hafif ve lezzetli bir tatlı için karamel kaplı orijinal versiyonu deneyebilirsiniz.
- Kuru Et: Geçmişte sert hava koşulları yöre halkının beslenme alışkanlıklarını şekillendirirken, günümüzde de kuru et bu kültürün bir parçası olmaya devam etmektedir. Artık genellikle yemeklerin yanında meze veya atıştırmalık olarak servis edilmektedir. Üsküp'ün yemek kültürünü keşfederken, kurutulmuş et mutlaka denenmelidir.
Şarap: Üsküp, hem Yahudi hem de Müslüman topluluklara ev sahipliği yapıyor ve bunun sonucunda yerel üzüm bağlarından harika şaraplar üretiliyor.
Şehir, çeşitli özel şarap türleri sunarak, farklı şarapları tatmak ve deneyimlemek için harika bir yer haline gelmiştir. Bir kadeh Üsküp şarabını yudumlarken, aynı zamanda Üsküp'ün renkli gece hayatının tadını çıkarabilirsiniz.