Bolu Yakınlarındaki Uçuş Noktaları

Sizin İçin Hazırladıklarımız

Hızlı Erişim

Bolu’ya Nasıl Gidilir?
Bolu’da Nerede Kalınır?
Bolu’da Gezilecek Doğal Yerler
Bolu’da Ne Yenir?

Türkiye’nin Batı Karadeniz bölgesinde yer alan Bolu, ormanları ve gölleriyle meşhur yemyeşil bir ilimizdir. Doğal güzellikleriyle başınızı döndürecek bu küçük şehrin merkez ile birlikte dokuz ilçesi bulunmakta: Gerede, Göynük, Seben, Mudurnu, Mengen, Merkez, Kıbrıscık, Dörtdivan ve Yeniçağa. Ankara, Düzce, Sakarya, Bilecik, Eskişehir, Zonguldak, Karabük ve Çankırı illerine komşu olan Bolu’nun Mengen ilçesi aşçılarıyla nam salmıştır. Ünlü yemek şeflerinin Mengen’de aşçılık eğitimi veren liselerden mezun olduğu biliniyor. Bolu Belediyesi’nin şehir hakkında öne sürdüğü slogan olan “Tabiatın Kalbi Bolu”dan da anlaşılacağı üzere, Bolu’nun milli parklarını gezdiğinizde kendinizi masalsı bir atmosferde bulacaksınız. Bolu’yu ziyaret ettiğinizde Bolulu hayırsever ve iş insanı İzzet Baysal ve ailesinin isimlerinin şehrin sokaklarına, caddelerine, bulvarlarına, iş merkezlerine, hastanelere ve okullara verildiğini sıklıkla göreceksiniz. Bolu halkının gönlünde taht kurmuş İzzet Baysal Bolu için en önemli figürlerdendir.
Halk kahramanı Köroğlu da Bolu’yla özdeşleşmiş; efsaneye göre gerçek adı Ruşen olan Köroğlu’nun babası Yusuf, Bolubeyi’nin seyisidir. Bolubeyi bir gün Yusuf’un kendisine getirdiği atı beğenmez ve Yusuf’un gözlerini kör eder. Ruşen de babasının intikamını almak için Bolubeyi’ne meydan okur. Zenginden aldığını fakire veren halk yanlısı biridir, Köroğlu mahlasıyla şiirler yazar.
Bolu uçak bileti arayan turistlerin Bolu’da havalimanı olmadığı için ulaşımlarını otobüsle, özel arabayla ya da araç kiralayarak tamamlamaları gerekmektedir. Araç kiralama ve otel rezervasyonu hizmetleri olan Bilet Dükkanı’nın internet sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın. Bolu’da neler yapılacağını ve ne yemek yeneceğini merak ediyorsanız Bilet Dükkanı’nın Bolu başlıklı yazılarına göz atabilirsiniz.

Bolu’ya Nasıl Gidilir?


Bolu’nun eşsiz doğasının tadını çıkarmak, ormanlarında yürüyüş yapmak ve yöresel lezzetlerinin tadına bakmak için İstanbul’un merkezi noktalarından 2,5, Ankara şehir merkezinden ise 1,5 saatlik bir araba yolculuğuyla Bolu’ya ulaşabilirsiniz. Bolu uçak bileti arayan yolcular için şehirde havalimanı olmasa da, bulunduğu konum itibariyle Türkiye’nin en kalabalık iki şehri İstanbul ve Ankara’nın ortasında bulunduğu için bu şehirlerden günübirlik gezilerle de Bolu’yu ziyaret edenlerin sayısı az değil. Yakın şehirler için hafta sonu kaçamağı yapabileceğiniz Bolu’ya eğer uzak şehirlerden gelmeyi arzuluyorsanız, İstanbul Sabiha Gökçen, Kocaeli Cengiz Topel ve Ankara Esenboğa havalimanlarından birinde inerek Bolu’ya olan yolculuğunuza özel araç kiralayarak ya da şehirlerarası otobüse binerek devam edebilirsiniz. Bulunduğunuz şehirden Bolu’ya en yakın havalimanlarından birine inmek istiyorsanız, uçak biletiniz için Bilet Dükkanı’ndaki kampanyaları kontrol etmeyi unutmayın.

Bolu’da Nerede Kalınır?


Özellikle sonbahar ve kış aylarında ülkemizin her yerinden ve yurtdışından turisti kendine çeken Bolu’da kalmak için de çok seçeneğiniz bulunuyor. Sonbaharda sararmış yapraklı ağaçlarıyla, kışın yağan bembeyaz karıyla, baharda ve yaz aylarında yemyeşil dağ ve ormanlarıyla Bolu’da kalmak isteyeceğiniz bölgeleri sizler için sıraladık.

Kartalkaya: Türkiye’nin en önemli kış turizmi noktalarından biri olan Kartalkaya Köroğlu Dağları’nda yer alıyor. İstanbul ve Ankara’ya yakın olduğu için büyükşehirlerden birçok turist kışın kayak yapmak için Kartalkaya’ya geliyor. Kartalkaya diğer kış turizmi yapan yerlerden daha az kalabalık olması nedeniyle tercih edebileceğiniz bir yer. Kartalkaya’ya gitmişken Bolu’nun diğer güzelliklerini de görmeniz mümkündür. Bolu Merkez ve Kartalkaya arası yaklaşık 40 kilometredir, arabayla 45 dakikada merkezden Kartalkaya’ya ulaşabilirsiniz. İstanbul – Kartalkaya arası 295 kilometre, Ankara – Kartalkaya arası ise 190 kilometredir. 

Kartalkaya’da her seviyeye uygun toplamda yirmi bir pist bulunur. Eğer Kartalkaya’daki otellerde konaklayacaksanız pistleri ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Eğer şehir dışından Kartalkaya’ya günübirlik geliyorsanız pist ve kayak kıyafetleri için ücret ödemeniz gerekiyor. Kartalkaya otelleri Bolu’nun muhteşem dağ manzaralı odalarına sahiptir ve kış turizmi olan otellerin birçoğunda olduğu gibi buradaki otellerde de Spa, Sauna, Hamam gibi olanaklar bulunmakta. Kartalkaya’daki otellerin çoğu lüks olmakla birlikte, eğer daha uygun fiyatlı konaklama planlıyorsanız Kartalkaya’ya arabayla beş dakikalık mesafede bulunan Sarıalan’daki konaklama birimlerinde kalmayı tercih edebilirsiniz.

Abant Yolu ve Abant Gölü Milli Parkı: İstanbul yönünden gelirken Bolu şehir merkezine 40 kilometre kala Abant okunu takip ederseniz ülkemizin en meşhur milli parklarından birinde doğayla iç içe geçireceğiniz huzurlu tatilinizi başlatabilirsiniz. Abant Gölü bir milli park olduğu için Göl çevresine girerken ücret alınmaktadır. Abant Gölü Milli Parkı’ndaki otellerden birinde kalacak olan turistlerin her seferinde şehirden otellerine dönerken bu durumu göz önünde bulundurmalarını tavsiye ediyoruz. Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı Abant’ta milli parka giden yol üzerindeki yeşillikle iç içe otellerde konaklayabilirsiniz. Eğer göl manzaralı bir otelde kalmak istiyorsanız Abant Gölü Milli Park’ın içinde bulunan üç otelden birinde kalabilirsiniz, milli park sınırları içinde başka bir konaklama birimi bulunmuyor. 
Dört mevsim ayrı güzel olan Abant’ta konaklamayı planlıyorsanız İstanbul yönünden gelenler için arabayla yolculuk yaklaşık 3 saat sürmekte. Ankara tarafından gelen yolcuların Abant’a varış süresi ise arabayla yaklaşık 2 saat 15 dakikayı buluyor.

Bolu’da Gezilecek Doğal Yerler


Bolu uçak bileti arıyorsanız Bolu’da bir havalimanı olmasa da yakın şehirlerden araba kiralayarak ya da bu şehirlerdeki havalimanlarından birinde inip Bolu’ya gelerek bu doğa tatilinize başlayabilirsiniz. Bolu’da araç kiralama ve Bolu’da konaklama başlıklarına Bilet Dükkanı’ndan göz atarak, planladığınız tatil için size uygun olan fırsatlardan haberdar olabilirsiniz. Ülkemizdeki ormanların önemli bir kısmının bulunduğu Bolu’nun doğal güzelliklerini gezerken buradan ayrılmak istemeyeceksiniz. Bolu’da gezilecek doğal yerleri merak ediyorsanız sizi buraya alalım.

Gölcük: Abant kadar popüler olmasa da en az onun kadar etkileyici olan Gölcük Gölü’nün etrafı 3 kilometre olup ağaçlarla dolu göl etrafını yürüyerek ya da bisikletle tur atabilirsiniz. Gölün kenarında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ünlü Konuk Evi bulunuyor. Gölcük Milli Parkı ziyaretçilerinin bu eve girmelerine müsaade edilmiyor ancak Gölcük’te manzara fotoğrafları çekecekseniz kadrajınıza bu güzel ahşap evi almayı unutmayın. 
Gölcük Milli Parkı’na giriş ücreti 2023 yılı itibariyle yaya için 11, motosiklet için 22, araba için 33, minibüs için 99 ve otobüs için 330 Türk Lirası olarak güncellenmiştir. Ücreti ödedikten sonra göl kenarına inmeden, araçlarınız için otopark yer alıyor. Otoparkın devamında bakkal, girişte göl kenarında ise bir kafe bulunmakta.

Yedigöller Milli Parkı: Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl’den oluşan Yedigöller Milli Parkı sonbahar ve ilkbahar aylarında ülkemizin mutlaka görülmesi gereken doğal milli parklarından biridir. Nesli azalmakta olan bitki türleri dâhil çok sayıda ağaç türüne ve geyik, sincap, tavşan, keklik, yabani ördek gibi hayvanlara yuva olmuş bu parkta bol bol fotoğraf çekmeyi ve Kapankaya Manzara Seyir Yeri’ne çıkarak dağların eşsiz manzarasını izlemeyi unutmayın!
Bolu şehir merkezine 42 kilometre uzaklıkta olan Yedigöller Milli Parkı’na özel aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Abant Gölü Milli Parkı: Bolu’da Nerede Kalınır? başlığında da bahsettiğimiz gibi belli bir ücret karşılığında Abant Gölü’ne girerek; göl etrafında arabayla, bisikletle ya da at binerek tur atabilirsiniz. 2023 yılı itibariyle Abant Gölü Milli Parkı’na giriş ücreti Gölcük Milli Parkı giriş fiyatlarıyla aynıdır. Abant Milli Parkı giriş ücretlerini merak ediyorsanız bu yazıdaki Gölcük başlığına göz gezdirebilirsiniz. Abant Gölü Milli Parkı’na girdiğinizde sağ tarafta Bolu’nun yöresel ve doğal ürünlerinin satıldığı bir market göreceksiniz. Köylü kadınların kendi elleriyle yaptıkları erişte, kızılcık tarhanası ve keş peyniri gibi Bolu’ya has ürünlerin satıldığı dükkânları ziyaret edebilirsiniz.

Bolu’da Ne Yenir?


Mengen ilçesinin ünlü aşçılar yetiştirmesiyle de bilinen Bolu’da birçok yerde birbirinden leziz yöresel yemekleri tatmanız mümkün. Bolu’da ne yenir? sorusu sorulduğunda akla ilk gelen cevapları sizler için listeledik.

Keşli Cevizli Erişte: Çekilmiş ceviz ve Bolu’ya özgü lezzetlerden olan keş peynirinin ufalanıp yağda kızdırılmasıyla eriştenin üzerine dökülerek servis edilen Keşli Cevizli Erişte’yi Bolu’ya gelmişken muhakkak denemelisiniz.

Kızılcık Tarhanası: Çorba yapmak için tarhanalar kurutulmadan önce Bolu Dağları’ndan toplanan kızılcıklar tarhana ununa eklenir. Pembe görüntüsü olan bu çorba pişirilirken içine sarımsak da konursa Bolulular bu çorbanın her hastalığa deva olan şifa dolu bir çorba olduğunu söyler. 

Yoğurtlu Gözleme: Kıymalı, kaşarlı, patatesli, patlıcanlı, ıspanaklı, mantarlı ve tavuklu gözlemenin makasla kesilerek üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı tereyağı sos dökülmesiyle hazırlanan Yoğurtlu Gözleme’yi Kubbealtı’nda denemelisiniz.

Kedi Batmaz: Mısır unu hamur haline getirilir, üzerine keş peyniri veya kaz ciğeri eklenerek servis edilir.
Patatesli Köy Ekmeği: Patatesin ezilerek hamura eklenmesiyle yuvarlak şekil verilen ekmek odun fırınında pişirilir. Bolu köylerinde bu ekmek dilimlenerek soba üzerinde ısıtılır, sıcak ekmeğin üzerine tereyağı sürülerek yenir. Bolu tatiliniz biterken meşhur patatesli köy ekmeğinden alarak şehrinize dönebilirsiniz.