İran Yakınlarındaki Uçuş Noktaları

Sıkça Sorulan Sorular
İran'a gitmek için en uygun zaman ilkbahar veya sonbahar aylarıdır.
İran para birimi İran Riyali'dir.
İran en ucuz uçak bileti için Bilet Dükkanı search kısmından sizin için uygun olan tarihi seçebilirsiniz.
İran uçak bileti alırken gideceğiniz tarihi, kimlik ve pasaport bilgilerinizi doğru girdiğinizden emin olun.
İran uçak bileti ortalama 2.500 TL civarındadır.

Hızlı Erişim

İran Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'na Şehir
Tebriz Uluslararası Havalimanı'ndan Şehir Merkezine Ulaşım
İran'da Gezilecek Yerler
İran'da Ne Yenir?

Avantajlı İran Uçak Bileti


Orta Doğu’nun en önemli ülkelerinden biri olan İran, köklü tarihi ve doğal güzellikleri ile seyahat severlerin gezi rotalarında yer alıyor. Pers Uygarlığı gibi dünyanın en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapmış olan İran, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş olan yapıları ile pek çok döneme ışık tutuyor.

Basra Körfezi, Umman Körfezi ve Hazar Denizi ile çevrili olan ülkenin başkenti Tahran, resmi dili Farsçadır. MÖ 4000’lere dayanan tarihiyle dünyanın en eski uygarlıklarından biri olan İran, tarih boyunca Avrasya’daki merkezi ve önemli konumuyla jeostratejik bir öneme sahiptir. Medler, Büyük İskender yönetimindeki Makedonyalılar, Ahamenişler, Sasaniler, Emeviler, Abbasiler, Samaniler, Gazneliler, Büyük Selçuklular, Harzemşahlar, Timurlular, Moğollar ve Safeviler gibi çok sayıda devleti topraklarında barındırmıştır.

Günümüzde de bölgesel bir güce sahip olan İran’da nüfusun yarısını etnik olarak Farslar oluşturmaktadır. Azınlık olarak ise Azeriler, Kürtler, Beluçlar, Türkmenler ve Araplar bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler (BM), Bağlantısızlar Hareketi, İslam İşbirliği Teşkilatı ve OPEC üyesi olan İran, siyasal sistemi, 1979 yılında kabul edilmiş olan anayasaya göre oluşturulan birkaç karmaşık yönetim yapısıyla işlemektedir. 

En yüksek devlet makamı ise şuandaki Ayetullah Ali Hamaney’in üstlenmiş olduğu İran dini liderliğidir. Uluslararası enerji güvenliği ve dünya ekonomisinde geniş petrol ve doğalgaz kaynakları nedeniyle önemli bir konuma sahip olan İran’da tarım ve hayvancılığa da büyük önem verilmektedir.

İslam öncesi ve İslam kültürü karışımı bir kültüre sahip olan İran, uzun süreler Orta Doğu ve Orta Asya’nın baskın kültürü olarak kabul edilmiştir. Görece olarak Çin, Hint ve Roma medeniyetlerini de etkilemiştir. Aynı şekilde Batı Avrupa ve Afrika’yı da etkileyen bu kültür, İslam dünyasına da taşınmıştır. İslam Devrimi sonrasında İslami töreleri kültürüne alan İran, Muharrem ayında gerçekleşen Aşure Günü de kutlanan günlerin arasına dahil olmuştur.

İran’ın Yılbaşısı olarak kabul edilen Nevruz, 21 Mart tarihinde baharın gelişi olarak kutlanmaktadır. Kültürel ve sanatsal etkinliklerin oldukça yoğun bir şekilde gerçekleştirildiği ülkede, sinema sanatı da büyük ölçüde gelişmiştir. İran Sineması, modern İran’da, dünya çapında çok sayıda yönetmen ve oyuncu yetiştirmiştir. İran’ın tarih ve kültürel yapısını yakından görmek ve deneyimlemek isteyenler, İran uçak bileti alarak, keyifli bir tatil planı yapabilirler. 

Bilet Dükkanı, İran uçak bileti alan tüm seyahat severlere, İran’da gezilecek yerler ve yenilecek yemekleri konusunda rehberlik yapıyor. İran, dünya ile bağlantısını Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı ve Tebriz Uluslararası Havalimanı ile kurar.

Başkent Tahran’a 40 km uzaklıkta bulunan Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı ve Tebriz Uluslararası Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım ise farklı alternatiflerle kolay bir şekilde sağlanıyor. İran uçak bileti ile yola çıkmadan önce otel ve araç kiralama hizmetleri için Bilet Dükkanı'nı ziyaret edebilirsiniz.

İran Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım


Tahran şehir merkezine 40 km uzaklıkta yer alan İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı, İran’ın diğer dünya ülkeleriyle bağlantısını sağlayan iki havalimanından biridir. İran uçak bileti alarak, Tahran İmam Humeyni Havalimanı’na iniş yapan yolcular, şehir merkezine ulaşım için birden fazla alternatifi değerlendirebilir. Metro, otobüs ve taksi hizmetleri, havalimanından Tahran şehir merkezine ulaşım için konforlu ve hızlı ulaşımın yegane adresleri olarak kabul edilmektedir.

İran Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Metro İle Ulaşım


Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı’ndan şehir merkezine metro ile ulaşım, en sık kullanılan ulaşım alternatifi olarak kabul ediliyor. Tahran şehir merkezine ulaşımda toplu taşımayı tercih edecekler, Behesh-e-Zahra (Harem-e-Motohhar) isimli metro istasyonunu kullanabilirler.

İran Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Otobüs İle Ulaşım


Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı’ndan şehir merkezine metro dışında farklı bir toplu taşıma aracı kullanmak isteyenler, otobüsleri tercih edebilirler. Genel olarak yerel halkın tercih etmekte olduğu otobüsler, şehir merkezine 40 km uzaklıkta bulunan havalimanından şehrin farklı bölgelerine ulaşmak isteyenler için oldukça ideal alternatiflerden biri olarak görülüyor. Tahran İmam Humeyni Havalimanı’ndan şehir merkezine otobüs ile ulaşım sağlamak isteyenler, otobüs duraklarından ya da metro istasyonlarından bilet satın alabilirler.

İran Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Taksi İle Ulaşım


Tahran İmam Humeyni Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşımda daha hızlı ve konforlu bir ulaşım alternatifi arayanlar için taksiler oldukça ideal bir seçim olacak. Şehir merkezine her saat hareket eden taksiler ile konaklayacağınız yere rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Tebriz Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım


Şehrin en önemli ve diğer ülkeler ile bağlantı kurmasını sağlayan havalimanlarından biri olan Tebriz Uluslararası Havalimanı, şehir merkezine 7 km uzaklıkta bulunuyor. Bu yakınlık sayesinde tesislerden şehir merkezine ulaşım oldukça kolay bir şekilde sağlanıyor. Şehir merkezi güzergahında yer alan otobüs, taksi, araç kiralama ve özel araç alternatifleri, havalimanından Tebriz şehir merkezine ulaşımı konforlu bir hale getiriyor.

Tebriz Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Otobüs İle Ulaşım


Tebriz Uluslararası Havalimanı’ndan şehir merkezine otobüs ile ulaşım sağlamak isteyenler, sabah 08.00 ile akşam 22.00 saatleri arasında hizmet vermekte olan otobüsleri kullanabilirler. Otobüs terminallerinden kalkan araçlarla şehir merkezine ulaşım 20-30 dakika kadar sürüyor.

Tebriz Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Taksi İle Ulaşım


Tebriz Uluslararası Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için toplu taşıma kullanmak istemeyenler için en ideal seçim taksi olarak görünüyor. Havalimanı’nın gelen yolcu çıkışı terminali kapısında yer alan taksi durağından tahsis edebileceğiniz taksilerle şehir merkezine 20-30 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz.

Tebriz Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Araç Kiralama İle Ulaşım


Tebriz Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir Merkezine araç kiralayarak ulaşım da alternatifler arasında sayılabilir. Havalimanı’nda yer alan araç kiralama ofislerinden araç kiralayarak daha rahat ve hızlı bir şekilde Tebriz şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

İran’da Gezilecek Yerler

 

MÖ 4000’lere kadar uzanan tarihi ile çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olan İran, zengin tarihi yapıları ve kültürel dokusu ile seyahat severlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Pers medeniyetinden İslam kültürünün en önemli örneklerine kadar birçok tarihi yapının yer aldığı ülkede, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş yapılar da bulunmaktadır. İran uçak bileti alarak, ülkenin tarihi ve doğal güzelliklerini yakından görmek isteyenler için Bilet Dükkanı, İran rehberi sunar. İşte İran’da mutlaka görülmesi ve gezilmesi gereken yerler

Nasir al-Mulk Camii: Tüm dünyaya ününü duyurmuş olan bir mimariye sahip Nasir al-Mulk Camii (El-Mülk Camii), ‘Renklerin Camisi’ olarak da tanınıyor. İnşası 12 yıl sürmüş olan bu camii, günün ilk ışıklarıyla birlikte renklere bürünüyor. Özellikle iç mekan görüntüsü ile hafızalardan silinmeyen caminin vitray camları ve işlemeleri, turistlerin en sık ziyaret ettiği mekanlar arasında yer alıyor. 

Gülistan Sarayı: İran’ın en çok merak edilen yapılarından biri olan Gülistan Sarayı, Kaçkar Hanedanlığı döneminde yapılmıştır. Tahran’da bulunan yapı, İran’ın en eski tarihi yapısıdır. Batı mimari tekniği örnek alınarak yapılan saray, günümüzde müze olarak kullanılıyor ve İranlı ressam Kemal-ü Mülk’ün tabloları ile Nasrettin Şah döneminde kullanılan eşyalar sergileniyor. 

Nakş-ı Cihan Meydanı: Asya’nın en geniş meydanları arasında sayılan Nakş-ı Cihan Meydanı, İran’a seyahat edenler tarafından mutlaka görülmesi gereken mekanlardan biri olarak kabul ediliyor. Etrafında çok sayıda yazının bulunduğu meydan, İranlılar ve turistlerin buluşma merkezi olarak kabul ediliyor. 

İmam Rıza Türbesi: Meşhed’de bulunan İmam Rıza Türbesi, Oniki İmam’ın sekizincisi olan İmam Rıza adına yapılmıştır. Alevi kaynaklarına göre zehirlenerek hayatını kaybeden İmam Rıza’nın mezarı, yıllar içerisinde çok kişi tarafından ziyaret edilmiş, bu ziyaretler sonucunda da mezarın üstüne kubbe yapılmıştır. İmam Rıza Türbesi, her yıl yaklaşık 20 milyon kişi tarafından ziyaret edilmektedir. 

Şah Çerağ: Işıkların Camii anlamına gelen Şah Çerağ, İran’ın en görkemli yapıları arasında yer almaktadır. Emir Ahmet ce Mir Muhammed’in mezarlarının yer aldığı camii, iç süslemeleriyle dikkat çekmektedir.

Eram Garden: İran’ın Şiraz bölgesinde yer alan Eram Garden, 14. Yüzyılda yapılmıştır. Pers bahçe mimarisinin örneklerinden biri olan Eram Bahçeleri, yıllar içinde alan olarak genişletilmiştir. İran’ı ziyaret edenler tarafından mutlaka görülmesi gereken güzellikler arasında yer almaktadır. 

Kerim Han Kalesi: En önemli tarihi yapılardan biri olan Kerim Han Kalesi, 1766 yılında, Zend Hanedanlığı döneminde inşa edilmiştir. Şiraz’da yer alan sarayın girişinde ise “Şiraz’a gelen bir gezgin, uzun süre Kerim Han Sarayı’nın endamını övmekten geri durmayacaktır” yazmakta ve bu da sarayın oldukça görkemli olduğunu ifade etmektedir. 

Hafıziye: Şiraz bölgesinde yer alan Hafıziye, İranlı şair Hafız’ın anısına yapılmış olan bir kabirdir. 1773 yılında Zend Kerim Han’ın isteği ile inşa edilmiş olan yapı, İran’ın en popüler turistik alanlarından biri olarak kabul edilmektedir.

İran’da Ne Yenir?


Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış İran, hem mimarisinde hem de yemeklerinde birçok kültürün esintilerini taşımaktadır. Tarihi ve kültürel dokusu ile her zaman mistik bir atmosfere sahip olan İran’ın yöresel lezzetleri de deneyenler tarafından unutulmuyor. İşte İran’ın birbirinden güzel meşhur yemekleri: 
 

Fesenjan: MÖ 515 yılına ait kalıntılarda dahi izlerine rastlanan Fesenjan yemeği, İran’ın en meşhur yemekleri arasında ilk sıraya sahiptir. İran düğünlerinin klasikleşmiş tatlarından biri olan yemeğin yapımında kullanılan en önemli malzeme nardır. Ördek eti ile yapılan narlı yemek, yiyenler tarafından bir daha unutulmuyor. 

Baghali Polo: Ana malzemesi pirinç olan Baghali Polo, safran ile tatlandırılarak yapılıyor. Bazen meyve bazen de et ile servis edilen yemek, İran’ın meşhur yemekleri listesinde en sevilenlerden biri olarak kabul ediliyor. 

Badenjan: Farsça patlıcan anlamına gelen Badenjan, adından da anlaşılacağı üzere patlıcan ile yapılıyor. Patlıcan ve kuzu etinin bir araya gelmesiyle oluşan yemek, çeşitli baharat ve sebzeler ile tatlandırılarak enfes bir tada ulaşıyor. 

Tahçin: Pilav keki olarak tanımlanan tahçin, İran’ın en sevilen yemekleri listesinde yer alıyor. İçinde yumurta, yoğurt, pirinç ve tavuk gibi pek çok malzemenin yer aldığı yemek, tart şeklinde servis ediliyor. 

Gormeh Sebzi: İran mutfak kültürünü en iyi yansıtan yemeklerden biri olan Gormeh Sebzi, fasulye ve sarımsak ile yapılıyor. Pilav ile servis edilen yemek oldukça lezzetli. 

Ash e Reshteh: Ispanak, fasulye, kuzu eti ce makarna gibi malzemelerden yapılan yemek, ekşi bir tada ulaşması için limon ile lezzetlendiriliyor. 

Zereşk Polo: Ekşi tatların oldukça yoğun olan İran mutfağının en sevilen yemeklerinden biri de Zereşk Polo. Pilavın üstünde nar, limon ve böğürtlen gibi malzemelerin yer aldığı özel bir tat olan Zereşk Polo, genellikle tavuk ile servis ediliyor. 

İran Kebapları: İran yemekleri arasında sıklıkla görülen lezzetlerden bir diğeri de kebaplar. Barg kebap, Koobideh kebap ve tavuk kebabı gibi farklı türlerde karşımıza çıkan İran Kebapları, Türk kebaplarından farklı olarak biraz daha ekşi olabiliyor.