Türkmenistan Uçak Bileti

Türkmenistan Uçak Bileti Hakkında

Popüler Havayolu
Gaziantep Samsun Uçak Bileti

Türkmenistan Yakınlarındaki Uçuş Noktaları

Sıkça Sorulan Sorular

Türkmenistan'a gitmek için en uygun zaman ilkbahar veya sonbahar aylarıdır.
Türkmenistan para birimi Türkmenistan Manatı'dır.
Türkmenistan en ucuz uçak bileti için Bilet Dükkanı search kısmından sizin için uygun olan tarihi seçebilirsiniz.
Türkmenistan uçak bileti alırken gideceğiniz tarihi, kimlik ve pasaport bilgilerinizi doğru girdiğinizden emin olun.
Türkmenistan uçak bileti ortalama 18.000 TL civarındadır.

Aşkabat Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Türkmenistan’da Gezilecek Yerler
Türkmenistan’da Ne Yenir?

Aşkabat Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım


Türkmenistan’ın başkenti olan Aşkabat’ta bulunan havalimanı ilk olarak 1994 yılında açılmıştır, daha sonra 2016 yılında ise baştan aşağı yeniden tasarlanarak tekrar kullanıma açılmıştır. Şehir merkezinden 10 km uzaklıkta yer alan Aşkabat Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım birkaç farklı şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Aşkabat Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Otobüs ile Ulaşım


Havalimanı terminalinin dışında bulunan otobüs durağından 07.00 ve 22.00 saatleri arasında hizmet veren otobüslerle şehir merkezine ulaşım sağlamanız mümkündür.

Aşkabat Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Taksi ile Ulaşım


Havalimanında hizmet veren birkaç taksi şirketinin araçları ile şehir merkezinde gitmek istediğiniz yere direkt olarak rahat bir ulaşım sağlamanız mümkündür. Şehir merkezine mümkün olan en hızlı şekilde ulaşmak, havalimanına iniş yaptıktan sonra taksi beklememek istiyorsanız taksi şirketleriyle iletişime geçerek önceden araç rezervasyonu yapabilirsiniz.

Aşkabat Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Özel Transfer ile Ulaşım


Otelinizin ya da havalimanının sunduğu özel transfer hizmetlerinden yararlanarak otelinize ya da şehir merkezinde gitmek istediğiniz yere direkt ve konforlu bir biçimde ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel transfer servisini genellikle kalabalık gruplar halinde seyahat edenler ya da çok bagajla seyahat edenler tercih etmektedir.

Türkmenistan’da Gezilecek Yerler

Tarih boyunca pek çok medeniyetin hakimiyetinde kalmış olan ve bir dönem de Sovyetler Birliği’ne dahil olmuş olan Türkmenistan’da görülmesi gereken çeşitli yerler bulunmaktadır. Türkmenistan’da gezilecek yerleri sizler için detaylı bir şekilde tanıttık.

  1. Türkmenbaşı Ruhi Camii: Türkmenistan’daki ana ibadet yeri olan Türkmenbaşı Ruhi Camii, yalnızca Orta Asya’nın değil tüm dünyanın da en büyük kubbesine sahip olan camisidir. Kıpçak şehrinde bulunan cami, mimarisiyle görenleri hayran bırakmaktadır.
  2. Cehennem Kapısı: Gördüğünüzde inanamayacağınız cehennem kapısı Ahal Bölgesi’nde doğal gaz rezervi üzerinde bulunmaktadır. Kara Kum Çölü’nün tam orta yerinde bulunan Cehennem Kapısı ya da diğer bir adıyla Darvaza Krateri 69 metre genişliğinde ve 30 metre derinliğindedir.
  3. Türkmen Halı Müzesi: 1994 yılından beri ziyarete açık bulunan Türkmen Halı Müzesi’nde pek meşhur ve zengin Türkmen halı koleksiyonu sergilenmektedir. Müzenin ilk katında Tekke ve Sarık halılarını görebilirsiniz. Müzede dünyanın en büyük el dokuması halısı olmasıyla Guiness Rekorlarına geçen halı da bulunmaktadır.
  4. Halk Hakydasy Anıtı Kompleksi: Geniş bir kompleks olan Halk Hakydasy Anıtı 2. Dünya Savaşı’nda ölenler, Türkmen Savaşı’nda ölenler ve 1948 depreminde ölenler anısına yapılmıştır. Başkent Aşkabat’ta bulunan en dokunaklı yer olan anıt kompleksinde iki adet sergi de bulunmaktadır.
  5. Bağımsızlık Anıtı: Aşkabat’ta bulunan Bağımsızlık Anıtı, Türkmenistan’ın sembolü olmuş yapılardan biridir. Anıtın yapısı Türkmen çadırları ve Türkmen kızların taktığı geleneksel şapkalardan esinlenerek tasarlanmıştır. 1991 yılında bağımsızlığını alan Türkmenistan için yaptırılan anıt toplamda 91 metre uzunluğundadır. Anıtın içinde Türkmenistan tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtıldığı eserler yer almaktadır.
  6. Nisa: Aşkabat’ın 18 km uzağında yer alan Bagir Köyü’ndeki antik kent Nisa UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde bulunmaktadır. Arkeolojik kazıların yapıldığı bölgede tarihi binalar, mezarlar, tapınaklar ve yazılı belgeler bulunmaktadır.
  7. Gonur Depe: Tarihi M.Ö 2500 yılına kadar uzanan Gonur Depe 55 dönümlük bir araziye yayılmış olan arkeolojik bir alandır. Bu bölge Rus – Yunan arkeolog Vktor Sarianidi tarafından keşfedilmiştir. Arkeolojik alanda Bronz Çağı’na ait olan antik yerleşimler ve Zerdüşt dinine ithaf edildiği düşünülen pek çok tapınak bulunmaktadır.
  8. Mary Müzesi: Aşkabat’ta bulunan Mary Tarih Müzesi Türkmenistan’da antik dönemden bugüne kadar geçen tarihi yansıtan koleksiyonlar sergilenmektedir. 1968 yılında kurulan müzede seramikler, heykeller, mücevherler, giysiler, antik kıyafetler ve oryantal minyatürler gibi pek çok tarihi eser bulunmaktadır.
  9. Tarafsızlık Anıtı: 1995 yılında inşa edilen 95 metre uzunluğundaki Tarafsızlık Anıtı Türkmenistan’ın tarafsızlık ilkesini sonsuza dek yaşatmak için yapılmıştır.
  10. Aşkabat Ulusal Müzesi: Ulusal müze aslında Tarih Müzesi, Doğa ve Etnografya Müzesi ve Başkanlık Müzesi’nin birleşiminden oluşmaktadır. Kopet Dağı önünde bulunan müze adeta çölün orta yerine kurulmuş olan bir müzedir. Müzede 500.000 adetten fazla sayıda tablo, heykel, kilim, halı, kumaş, antik eser; Türkmen giysileri, eşyaları, mücevherleri vazoları sergilenmektedir. Tüm bunların yanı sıra müzede türlü jeolojik buluntular ve fosiller de bulunmaktadır.

    Tarih Müzesi’nde Neolitik Çağ’dan kalma el aletleri ve Margiana Uygarlığı’ndan kalma eşyalarla birlikte tarihten önemli diğer ögeler de bulunmaktadır. Başkanlık Müzesi’nde Türkmenistan’ın değerli devlet büyükleri ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. Doğa ve Etnografya Müzesi’nde ise bu coğrafyada yaşamış olan uygarlıkların geçirdiği evreleri görebilirsiniz.


Türkmenistan’da Ne Yenir?


Orta Asya’nın güzide ülkelerinden biri olan Türkmenistan’da bölgeye özgü yemeklerle birlikte tadına aşina olduğunuz, mutfağımızda da benzerleri bulunan yemeklere rastlayabilirsiniz. Türkmenistan’da ne yenir merak ediyorsanız başlıca denemeniz gereken yemekleri sizler için listeledik.

  • Fıtçi: Türkmenistan’da en beğenilen yemeklerden biri olan fıtçi tart kalıbında mayalı hamurun içine kıymalı harç konup üstünün yine tamamen hamurla kapatılıp fırınlanmasıyla hazırlanan bir yemektir.
  • Shurpa: Bağışıklık sistemini güçlendiren bir tür Türkmen çorbası olan shurpa patates ve havuç gibi sebzelerle birlikte dana ya da koyun eti kullanılarak hazırlanmaktadır.
  • Badamjan Gatlamasy: Türkmen mutfağının en sevilen yemeklerinden biri olan badamjan gatlamasy, patlıcanlar daire şeklinde kesildikten sonra kızartılıp domates ya da mücver gibi çeşitli sebzelerin birleşimleriyle bir araya getirilen leziz bir yemektir. Genellikle üzerine rendelenmiş kaşar eklenerek servis edilmektedir.
  • Shashlyk: Şaşlık dediğimizde daha tanıdık gelecek olan bu yemek Türk mutfağında da olduğu gibi kuzu kuşbaşı etinden yapılmaktadır. Şişe geçirilerek pişirilen ve bu şekilde servis edilen bu yemek genellikle alkolle birlikte tüketilmektedir.
  • Türkmen Mantısı: Dünyada pek çok ülkenin kendine özgü bir mantı çeşidi bulunmaktadır. Türkmen Mantısı ise patates ve peynir ile doldurulup bohça şeklinde kapatılan bir mantıdır. Servis edilmeden önce yoğurt ve kızdırılmış tereyağı da eklenmektedir.
  • Gelin Budu Köfte: Türkmenlerin en sevdiği yemeklerden biri olan gelin budu köfte aslında bizim mutfağımızdaki kadın budu köfte ile birebir aynı tattadır.
  • Etli Pilav: Genellikle şehriye yerine havuç kullanılan pilav üstüne isteğinize göre kırmızı et ya da tavuk eti de konmaktadır. Akşam yemeklerinin yıldızı olan bu yemen Türkmen pilavı ya da Kerkük pilavı olarak da bilinmektedir.
  • Çakıf: Üzümden yapılan bir içki olan çakıf Türkmenistan’ın milli içkisi olarak nitelendirilebilir. Çakıf da bizde rakı sofralarında olduğu gibi bolca meze ile tüketilmektedir.