İzmir - Amasya Uçuş Bilgileri
1634,25 TL
Ucuz Uçak Bileti Tahmini Fiyatı
|
778 KM
Mesafe
|
Türk Hava Yolları
Popüler Havayolu
|
1 Saat 30 Dakika
Uçuş Süresi
|
Amasya Ortalama Sıcaklık
En Ucuz İzmir - Amasya Uçak Biletleri
İzmir Kalkışlı Popüler Uçak Biletleri
Sıkça Sorulan Sorular
Orta Karadeniz’in Anadolu’ya açılan kapısı Amasya ülkemizdeki en eski yerleşim yerlerinden biridir. Geçmişten beri çok sayıda medeniyet ve imparatorluğa yuva olan Amasya’nın nüfusu bugün 350.000’i aşmıştır. 7 ilçesi bulunan Amasya’nın en popüler ilçeleri Merkez ve Merzifon’dur.
Osmanlı İmparatorluğundan önce Amasya’ya Hititler, Frigler, İskitler, Persler, Pontuslar ve Roma İmparatorluğu hüküm sürüyordu. Tunç Çağında kalıcı olarak yerleşimin başladığı bölgenin tarihi Kalkolitik Çağ’a kadar uzanıyor. Yeşilırmak’ın geçtiği şehir bereketli topraklar üzerinde yer aldığı için birbirinden farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, günümüzde halen tarım faaliyetlerinin sürdürüldüğü bir şehir olarak karşımıza çıkmaktadır. Yalnızca tarihi ve kültürel değil, büyük bir doğal zenginliğe de sahip olan Amasya’da bulunduğu konum sebebiyle karasal iklim ve Karadeniz iklimi bir arada görülüyor.
Kış aylarında soğuk ve yağışlı bir havanın hakim olduğu şehirde yaz ayları sıcak ve kurak geçmektedir. Amasya’yı keyifle gezebilmeniz için bahar ve yaz aylarında şehri ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Ege’nin kalbi güzel İzmir’den yola çıkarak elma diyarı Amasya’ya doğru bir uçak yolculuğu yapmak istiyorsanız Bilet Dükkanı size bu süreçte rehberlik etmek için hazır! Amasya hakkında yayınladığımız yazılarda şehir hakkında gereken bilgilere ulaşabilir, Bilet Dükkanı internet sayfasını ziyaret ederek en ucuz fiyatlara İzmir Amasya uçak bileti satın alabilirsiniz.
Gezmek için 2 – 3 gün ayırabileceğiniz Amasya’da seyahatinizi festival dönemine de denk getirebilirsiniz. İzmir’den Amasya’ya direkt uçuş seferleri düzenlenmediği için İstanbul Havalimanı’nda (IST) aktarma yaparak yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz. Eğer İzmir Amasya uçak bileti satın aldıysanız gelin seyahatin adımlarına tek tek göz atalım.
İzmir Şehir Merkezinden Havalimanına Nasıl Gidilir?
Ülkemizin en işlek havalimanlarından biri olan İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB) Gaziemir ilçesinde yer almakta olup şehir merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıktadır. İzmir Amasya uçak bileti alan yolcuların havalimanına nasıl ulaştıklarını merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
İzmir Şehir Merkezinden Havalimanına Özel Araç ile Ulaşım
Eğer yükünüz ağırsa ya da kalabalık bir grupla İzmir Amasya uçak bileti satın aldıysanız özel araçla havalimanına gitmek toplu taşımadan daha hesaplı olabilir. Taksiyle İzmir’in dilediğiniz noktasından havalimanına ulaşabilirsiniz. Daha uygun fırsatlar için araç kiralama ve transfer hizmetleri de sağlayan Bilet Dükkanı internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
İzmir Şehir Merkezinden Havalimanına Havaş ile Ulaşım
Türkiye’nin pek çok ilinde şehir merkezi ve havalimanları arasında yolcu taşımacılığı yapan Havaş ile İzmir’in merkezi sayılan Alsancak’tan kalkan otobüslerle Adnan Menderes Havalimanı’na ulaşabilirsiniz. Mavişehir’den başlayarak Bostanlı, Karşıyaka, Bayraklı üstgeçit, Altınyol, Alsancak Efes Oteli, Çankaya, Basmahane, Kahramanlar, Yeşildere, Karabağlar ve Gaziemir’den yolcu alımına devam eden Havaş otobüsleri Adnan Menderes Havalimanı’nda yolcularını indirmektedir. Yolculuk yaklaşık yarım saat sürmekte olup fiyatlar 2023 yılı itibariyle 45 TL’dir.
İzmir Şehir Merkezinden Havalimanına Belediye Otobüsleri ile Ulaşım
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işlettiği ESHOT Otobüsleriyle 200 Mavişehir – Havalimanı, 202 Cumhuriyet Meydanı – Havalimanı ve 204 Bornova Metro – Havalimanı otobüsleriyle Havalimanı’na en ucuz şekilde ulaşabilirsiniz. Otobüslerde nakit para geçerli değildir, bu sebeple İzmirim Kart ya da 35 Kart’a ihtiyacınız var. 200 numaralı Mavişehir – Havalimanı otobüsünün 00.00 – 05.00 saatleri arasında sefer yaptığını göz önünde bulundurmayı unutmayın, 202 ve 204 numaralı otobüsler ise 24 saat boyunca havalimanıyla karşılıklı olarak sefer yapıyor.
İzmir Şehir Merkezinden Havalimanına İzban ile Ulaşım
Türkiye’nin en uzun şehir içi demiryolu hattı olan İzban İzmir’in banliyö treni olarak çalışmaktadır. Aliağa’dan Selçuk’a kadar şehirden boydan boya geçen İzban’da Adnan Menderes Havalimanı durağı da yer alıyor. Tıpkı belediye otobüslerinde olduğu gibi İzban’da da yalnızca İzmirim Kart ya da 35 Kart kullanabilirsiniz.
Amasya Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
2008 yılında sivil havacılık hizmetine açılan Amasya Merzifon Havalimanı (MZH) Merzifon kent merkezine 6, Amasya merkezine ise 42 kilometre uzaklıktadır. Havalimanından şehir merkezine özel otobüs firmalarının servisleriyle ya da özel araçla ulaşabilirsiniz.
Amasya Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Dedem Tur Servisleri ile Ulaşım
Amasya Merzifon Havalimanı’ndan kalkan Dedem Tur (DDM) servisleri Amasya Park Avm’nin önünde yolcularını indirmekte olup fiyat 50 TL tutmaktadır. İç hatlar gelen uçuşlarına göre ayarlanan servis sefer saatleri hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız 0506 469 67 12 / 0553 177 85 numaralarını arayabilirsiniz.
Amasya Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Özel Araç ile Ulaşım
Taksiye binerek, ya da Bilet Dükkanı internet sitesinden araç kiralama / transfer işlemleri için rezervasyon yaptırarak 50 dakika içinde şehir merkezinin dilediğiniz noktalarına ulaşabilirsiniz. Taksi ücreti tahminen 300 – 400 TL arasında tutacaktır.
Amasya’da Nerede Kalınır?
Her geçen gün daha çok yerli ve yabancı turistin ziyaret etmeye başladığı Amasya’nın şehir merkezi pek çok gezginin konaklamak için ilk tercih ettiği nokta olmaktadır. Şehir merkezinde uygun fiyatlı otellerden 5 yıldızlı otellere pek çok tesis seçeneğiniz bulunuyor. Ancak bizim önerimiz kent merkezinin tarihi dokusunu hissederek otelleştirilen geleneksel Amasya evlerinde konaklamanız. Amasya Kalesi etrafındaki tesislerde konaklayabilir ya da doğayla daha iç içe olabileceğiniz Boraboy Gölü çevresinde kalabilirsiniz.
Amasya’da Gezilecek Yerler
Amasya Kalesi
Deniz seviyesinden 700 metre yükseklikte yer alan kale Pontus Kralı Mithridates’in talimatıyla yapılmıştır. Kalenin içinde mezarlar, hamamlar, sarnıçlar ve su depoları bulunuyor. 150 basamak inerek inebileceğiniz dehliz de kalenin en ilgi gören noktalarından.
Kral Kaya Mezarları
Helenistik Dönemden kalma mezarlar dağ ve kayalara oyularak inşa edilmiştir. Görkemli görüntüsüyle Kral Kaya Mezarları Amasya’yı ziyaret ettiğinizde gezilecek yerler listesinin başına eklemeniz gereken bir yer.
Boraboy Gölü
Şehir merkezinden yaklaşık 1 saatlik sürüş mesafesinde olan Boraboy Gölü doğal bir set gölü olup farklı çeşit ve renklerdeki ağaçlarla çevrilidir. Burada kamp ve bungalov otel turizmi de her geçen gün gelişmekte.
Aynalı Mağara
Efsaneye göre dönemin kralı, kızı çok güzel olduğu ve daha fazla dikkat çekmemesi için onu bu mağaraya kapatarak tünel ve kapaklar yaptırır. Amasya şehir merkezinde yer alan Aynalı Mağara bugün turistlerin ziyaretine açıktır.
Yalıboyu Evleri
Safranbolu evlerini andıran bu beyaz evlerin pencereleri kahverengi doğramalıdır. Su kenarında bulunan bu evleri kadrajınıza alarak fotoğraf çekilmeyi unutmayın!
Amasya Yemekleri
Amasya’nın dünyaca ünlü ve coğrafi işaretli elması dışında tadına bakmanız gereken başlıca lezzetleri aşağıda sıraladık:
Toyka Çorbası: Yumurta ve undan hazırlanan terbiyenin süzme yoğurt, yarma buğday, nohut, et suyu ve sarımsakla karıştırılmasından elde edilen çorbanın üzerine terayağı ve naneli sos kızdırılarak servis edilir.
Amasya Çöreği: Anadolu’nun diğer illerinde de farklı şekillerde yapılan ceviz ve haşhaşlı çörek olarak da düşünebileceğiniz Amasya Çöreği burgu halinde sarılarak çubuk şeklinde servis ediliyor.
Patlıcan Pehli: Koyun etinin kaburga yerinden alınan et domateslerle birlikte fırına verildikten sonra kızarmış patlıcanla birlikte sunuluyor.
Baklalı Dolma: Amasya’nın en meşhur lezzetlerinden Baklalı Dolma asma yaprakların içine bakla, buğday, mercimek, soğan, domates ve biberden oluşan bir harcın koyulmasıyla hazırlanır.
Yufka Tatlısı: Nemli yufkalar kare şeklinde kesilerek sac üzerinde pişirilir. Üzerine şerbet ve ceviz eklenir.