Van Ortalama Sıcaklık
Van Uçak Bileti Hakkında
Popüler Van Uçak Biletleri
Van Yakınlarındaki Uçuş Noktaları
Sıkça Sorulan Sorular
Ferit Melen Havalimanı’ndan Van Şehir Merkezine Ulaşım
1943 yılında açılan ve biraz önce de bahsettiğimiz üzere Van şehir merkezine yalnızca 8 kilometre uzaklıkta bulunan Ferit Melen Havalimanı, Türkiye’deki ilk uyduyla iniş sisteminin kurulduğu havalimanıdır. 140 araçlık otoparka sahip olan ve 1660 metrekarelik alana kurulu olan Ferit Melen Havalimanı’ndan şehir merkezine otobüs, minibüs/dolmuş ya da taksi ile ulaşım sağlanabilir.
Otobüs ile Şehir Merkezine Ulaşım
Ferit Melen Havalimanı’ndan kalkış yapan ve İpekyolu Bulvarı mevkiini takip ederek Şabaniye Caddesi’nden sonra Sebzeli Hali Kavşağı’na dönen, ardındansa Hacıbekir, Cumhuriyet, Maraş ve Milli Egemenlik caddelerini takip ederek İkizler’e ulaşan 351 numaralı otobüs ile yolcular havalimanından şehir merkezine ulaşabilirler. Van’da toplu taşıma kullanmak için Belvan Kart sahibi olmak gerekmektedir. Öte yandan, Belvan Kart sahibi olmayan yolcular, otobüs içerisinden tek sefer kullanabilecekleri bir kart da alabilir.
Dolmuş / Minibüs ile Şehir Merkezine Ulaşım
Ferit Melen Havalimanı’ndan geçen ve Erciş ilçesine ya da Ağrı Patnos’a giden minibüs ve dolmuşlar bulunur. Havalimanında Van’a iniş yapan ve merkezi noktalara ulaşmak isteyen yolcular, bu minibüs ve dolmuşları kullanabilir.
Taksi ile Şehir Merkezine Ulaşım
Bagaj yükü fazla olan yolcular başta olmak üzere Ferit Melen Havalimanı’nda iniş yapanların en sık tercih ettiği ulaşım aracı taksidir. Havalimanı çıkışında bulunan ve günün her saati hizmet veren taksiler ile ulaşım, en konforlu seçenek olacaktır. Öte yandan, havalimanı şehre oldukça yakın bir konumda bulunduğundan, oldukça makul bir ücrete şehir merkezine gidilebilmektedir.
Van'da Gezilecek Yerler
Tarihi geçmişi milattan önce 6000 yıllarına kadar uzanan Van şehri, Mezopotamya’nın Anadolu’ya açılan kapısıdır. Murat Nehri ile Van Gölü havzası içerisinde yer alan şehir, binlerce yıllık tarihinde sayısız kültüre ev sahipliği yapmıştır. Şehrin bilinen yerleşik hayat tarihi Hurriler ile başlar. Milattan önce 3000’lerden yine milattan önce 2000’lere kadar devam eden Hurri egemenliği, zamanla kendini beyliklere bırakır. Milattan önce 13’üncü yüzyıla gelindiğinde ise Urartu ve Nairi beylikleri kültürlerini bu şehrin topraklarına yaymaya başlar. Asurlular gelip de şehri fethetmek istediklerinde Urartu ve Nairi beylikleri yıkılmaktansa birleşerek tek bir güç olmayı seçer. Bunun üzerine milattan önce 9’uncu yüzyılda birleşen bu iki beylik, bugün şehrin Tuşba olarak bilinen bölgesinde Urartu Devleti’ni kurar. Böylelikle şehrin 300 yıllık gelişme ve altın çağını yaşama dönemi başlar. Milattan önce 7’nci yüzyılda şehri Medler ve İskitler ele geçirir. Aynı şekilde Büyük İskender de milattan önce 331’de şehri fetheder.
Zaman içerisinde Asur Devleti’nden Abbasilere, Part Devleti’nden Roma’ya, Anadolu Selçuklu Devleti’nden Osmanlı’ya geçen Van şehri, nihayetinde Osmanlı’nın olur. 1918 yılında Ruslar tarafından işgal edilen Van, üç yıl süren işgalin ardından yeniden Osmanlı’ya katılır ve sonrasında da Türkiye Cumhuriyeti Devleti topraklarına dahil olur. Sayısız kültürün bir arada toplandığı Van şehrinde gezilip görülecek yüzlerce yer, tadılması gereken onlarca yöresel lezzet bulunur. Binlerce yıllık tarihine sayısız kültürel değer, tarihi zenginlik ve doğal güzellik katan Van’da mutlaka görmeniz gereken yerleri sizin için seçtik.
Van Kalesi: Urartu Devleti’ne başkentlik yapmış bu kale, “Kartal Yuvası” ismiyle de anılır çünkü şekil itibarıyla adeta bir kartal yuvasını andırmaktadır.
Van Müzesi: Bu şehrin tüm kültürel ve arkeolojik kalıntılarını barındıran, canlandırmalarla pekiştirilmiş anlatımıyla kendine hayran bırakan Van Müzesi, Van şehri hakkındaki düşüncelerinizi sonsuza kadar değiştirecektir.
Van Kedi Villası: Dünyaca ünlü ve yalnızca bu şehre ait olan Van kedilerinin bir arada tutulup, koruma altına alındığı Van Kedi Villası, bu şehre gelindiyse kesinlikle uğranılası.
Yedi Kilise: İlk duyulduğunda her ne kadar yedi adet kiliseden oluşan bir yapılar topluluğu olarak düşünülse de esasında bu yapılar topluluğunun tamamı beş kilise, iki jamatun ve bir kütüphaneden oluşmaktadır. Tüm bu yapıların tamamı ise Warak Wank Manastırı olarak adlandırılır.
Kaya Çelebi Camii: 1660 yılında yapımına başlanan, 1663’te ise tamamlanan Kaya Çelebi Camii, Van’ın simge dini yapılarından bir tanesi.
Edremit Kız Kalesi: Seyir terası ile meşhur bu yer, bugün Van Edremit Belediyesi himayesi altında ve bilhassa akşam saatlerinde unutulmaz bir manzara keyfi sunmakta.
Meher Kapısı: Kapıya, kelime anlamı “aydınlatan” olan meher isminin verilmesi manidardır. Çünkü inanışa göre Tanrı Haldi, bu kapıdan bir gün ışıklar içerisinde çıkacaktır. Milattan önce 810 – 812 yılları arasında yaptırılan bu kapı, bugün bile Van’ın en çok ziyaretçi alan noktalarındandır.
Akdamar Kilisesi: Merkeze yalnızca 45 kilometre uzaklıkta bulunan ve tekneler ile ulaşımı ortalama 25 dakikada sağlanan Akdamar Adası’nda bulunan ve aynı adı taşıyan bu kilise, 915 yılından günümüze ulaşan bir şehir simgesidir.
Vanadokya: Türkiye sınırları içerisinde yalnızca Nevşehir’de peribacası olduğu inancını kıran Vanadokya, bir diğer adıyla Van Peribacaları, doğanın ihtişamını bir kez daha gözler önüne sermek için misafirlerini bekleyen bir masal diyarı.
Kanispi Şelalesi: Bahar aylarında debisi yükseldiği için müthiş bir hızla ve bembeyaz köpükler oluşturarak akmaya başlayan; bu nedenle de “süt köpüğü” anlamını taşıyan kanispi ismini alan bu şelale, Van’da kesinlikle görülmesi gereken doğal güzelliklerden.
Van Gölü: Van denince akla ilk gelen yer hiç kuşkusuz Van Gölü’dür. Hatta çoğu Vanlı, bu göle büyüklüğü nedeniyle deniz de demektedir. Van Gölü ya da Van Denizi, kararı siz verin. Fakat çevresinde bulunan ve sayısı 40 çeşidi aşan malzemeden oluşan meşhur kahvaltısını denemeden geçmeyin.
Muradiye Şelalesi: IV. Murad’ın İran Seferi sırasında karşılaştığı, sefer dönüşü sırasında da yine bu şelalenin çevresinde mola verdiği ve güzelliğine hayran kalarak kendi ismini verdiği Muradiye Şelalesi, Türkiye’nin en güzel doğal güzelliklerinden bir tanesi.
Van’da Ne Yenir?
Yöresel mutfağı ile hem göze hem de mideye hitap eden Van mutfağında hiç kuşkusuz sayısız lezzet bulunur. Bilet Dükkanı olarak için mutlaka denemeniz gerekenleri seçtik. İlk sırada tabi ki Van kahvaltısı var.
Van Kahvaltısı: Gerçek Van balı, yoğurt kaymağı, otlu peynir, murtuğa, kavut ve birçok peynir çeşidi ile reçelden oluşur.
Tandırda Van Balığı: Yalnızca bu şehre özgü olan Van balığının tandırda pişirilmesiyle oluşur.
Kürt Köftesi: İnce bulgur ve kurutulmuş reyhan bitkisiyle oluşturulan köftelerin pişirildikten sonra soğanlı ve salçalı tereyağı ile sarımsaklı yoğurt eklenerek tamamlanmasıdır.
Keledoş: Van mutfağının belki de en meşhur yöresel lezzetidir. Tarihi 1800 yıl öncesine dayanan bu yemeğin ana malzemesi ise kuşbaşı kuzu eti, yeşil mercimek, nohut ve buğdaydır.
Helise: Yapılışı ve tadı keşkek yemeğini andırsa da temel farklılıkları bulunan bu yöresel yemek, tavuk ve buğday ile hazırlanır.
Virik Çorbası: Pek çok bakliyat ve bolca protein barındıran virik çorbası, Van’ın kış aylarında en çok tüketilen sıcak başlangıcı.
Van Otlu Peyniri: Van’ın coğrafi işaretli ürünü olan otlu peyniri, yüksek rakımlı noktalarından toplanan taze otlarla oluşturulmuş mis kokulu peyniridir.
Çiriş Pilavı: Çiriş otu, bakliyat ve bulgurdan hazırlanan bu pilav, Van’ın kesinlikle denenmesi gereken yöresel lezzetlerindendir.
Kavut: Ana bileşenleri soğan ve mercimek olan bu yemeğin püf noktası bol pul biber ile tüketilmesi gerektiğidir.
Van’da Alışveriş Yapılacak Yerler
Şehrin en büyük alışveriş noktası Van AVM’dir. Öte yandan Cumhuriyet Caddesi ile Maraş Caddesi üzerinde de sayısız alışveriş yapılabilecek dükkan bulunur. Aynı şekilde Rus Pazarı da yine Van’da hediyelik eşya almak isteyenlerin mutlaka uğraması gereken bir lokasyondur.
Bilet Dükkanı olarak şimdiden herkese sağlıklı uçuşlar dileriz.